Indian Geography MCQs for UPSC, SSC, Banking, Railway, S-PCS, CDS, NDA, IFS, IES, exams (Part-9)

 1. The river, which differs from others is
(A) Narmada (B) Indus
(C) Tapti (D) Mahanadi
Ans: (D)


2. At which one of the following places do two important rivers of India originate while one of them flows towards North and merges with another important river flowing towards Bay of Bengal, the other one flows towards Arabian Sea?
(A) Amarkantak
(B) Badrinath
(C) Mahabaleshwar
(D) Nasik
Ans: (A)


3. Which river forms its delta in Odisha?
(A) Godavari
(B) Mahanadi
(C) Narmada
(D) Tapti
Ans: (B)


4. Which one of the following is longest river of the peninsular India?
(A) Krishna (B) Cauvery
(C) Godavari (D) Mahanadi
Ans: (C)


5. Which of the following rivers has largest catchment area?
(A) Narmada (B) Cauvery
(C) Godavari (D) Krishna
Ans: (C)


6. The longest peninsular river of India is
(A) Narmada (B) Godavari
(C) Mahanadi (D) Krishna
Ans: (B)


7. Which is the longest river in the peninsular India?
(A) Krishna (B) Narmada
(C) Godavari (D) Mahanadi
Ans: (C)


8. Assertion (A): While all major rivers of peninsular India flow into the Bay of Bengal, the Narmada and the Tapi flow into the Arabian sea. Reason (R): The Narmada and the Tapi rivers flow in rift valley. Select the correct answer using the code given below.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


9. Assertion (A): The rivers of Western Ghats do not form delta. Reason (R): They flow through short courses with high speed over hard-rocks. Select the correct answer from the code given below.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


10. Assertion (A): The Narmada forms a delta at its mouth. Reason (R): It flows through a rift valley. Select the correct answer from the code given below.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (D)


11. The Narmada river flows in the West, while most other large peninsular rivers flow to the East, why?
1. It occupies a linear Rift valley.
2. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
3. The land slopes to the West from Central India. Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) None of the above
Ans: (A)


12. Which of the following quays of Indian rivers have water deficiency?
1. Sabarmati 2. Tapti
3. Krishna 4. Cauvery Select the correct answer using code given below. Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3 (D) 1, 3 and 4
Ans: (A)


13. Westward flowing rivers are
1. Narmada 2. Tapti
3. Rapti Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


14. Consider the following rivers.
1. Vamsadhara 2. Indravati
3. Pranahita 4. Pennar Which of the above are tributaries of Godavari?
(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4 (D) 2 and 3
Ans: (D)


15. Consider the following statements.
1. There are no East flowing rivers in Kerala.
2. There is no West flowing river in Madhya Pradesh. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (D)

16. ‘Doodh-Ganga’ river is located in
(A) Jammu and Kashmir
(B) Himachal Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) Both (A) and (C)
Ans: (D)


17. Which of the following rivers of India cuts across all the ranges of the Himalayas?
(A) Ravi (B) Satluj
(C) Beas (D) Chenab
Ans: (B)


18. Which one of the following is not a tributary of the Krishna river?
(A) Bhima (B) Doni
(C) Tel (D) Tungabhadra
Ans: (C)


19. Which of the following drainage systems fall into Bay of Bengal?
(A) Ganga, Brahmaputra and Godavari
(B) Mahanadi, Krishna and Cauvery
(C) Luni, Narmada and Tapti
(D) Both (A) and (B)
Ans: (D)


20. The Hagari river is a tributary of
(A) Bhima (B) Godavari
(C) Krishna (D) Tungbhadra
Ans: (D)


21. River Tel is a tributary of which of the following rivers?
(A) Bagmati (B) Ghaghara
(C) Gandak (D) None of these
Ans: (D)


422. Rivers that pass through Himachal Pradesh are
(A) Beas and Chenab only
(B) Beas and Ravi only
(C) Chenab, Ravi and Satluj only
(D) Beas, Chenab, Ravi, Satluj and Yamuna
Ans: (D)


23. Which one of the following is the actual source of the Son river?
(A) Amarkantak in Shahdol district
(B) Son Muda in Shahdol district
(C) Son Bachharwar in Bilaspur district
(D) Mandla plateau
Ans: (A)


24. Which of the following canals has been taken out from Damodar river?
(A) Sirhind Canal
(B) Edon Canal
(C) Bist Doab Canal
(D) Eastern Grey Canal
Ans: (B)


25. In the map shown in the given figure, rivers labelled as 1, 2, 3 and 4 respectively are Kathmandu Nepal 2 3 4 1
(A) Kosi, Gomati, Ghaghara and Gandak
(B) Kosi, Ganga, Gomati and Ghaghara
(C) Gandak, Ganga, Gomati and Ghaghara
(D) Teesta, Gomati, Ghaghara and Kosi
Ans: (C)


26. River Damodar emergers from
(A) Tibbet
(B) Chhotanagpur
(C) Near Nainital
(D) Western slope of somesar hills
Ans: (B)


27. Damodar is a tributary of river
(A) Ganga (B) Hooghly
(C) Padma (D) Swaranrekha
Ans: (B)


28. Which of the following rivers is most polluted?
(A) Gomati (B) Periyar
(C) Damodar (D) Mahanadi
Ans: (C)


29. Which one of the following East flowing rivers of India has rift valley due to down warping?
(A) Damodar (B) Mahanadi
(C) Son (D) Yamuna
Ans: (A)


30. Which of the following is landbounded river?
(A) Tapti (B) Krishna
(C) Luni (D) Narmada
Ans: (C)


31. Rajarappa is situated on the confluence of which rivers?
(A) Damodar – Bhera
(B) Damodar – Sherbukhi
(C) Damodar – Barakar
(D) Damodar – Konar
Ans: (A)


32. Example of inland drainage river is
(A) Mahi (B) Ghaggar
(C) Narmada (D) Krishna
Ans: (B)


33. With reference to the river Luni, which one of the following statements is correct?
(A) It flows into Gulf of Khambhat
(B) It flows into Gulf of Kutch
(C) It flows into Pakistan and merges with a tributary of Indus
(D) It is lost in the marshy land of the Rann of Kutch
Ans: (D)


34. Which of the following river is notorious for maximum shifting of its course?
(A) Ganga (B) Kosi
(C) Damodar (D) Gomti
Ans: (B)


35. Of the following rivers, the maximum shifting of course has taken place in
(A) Son (B) Gandak
(C) Kosi (D) Ganga
Ans: (C)


36. Which of the following rivers does not have its source in glaciers?
(A) Yamuna (B) Alaknanda
(C) Kosi (D) Mandakini
Ans: (C)


37. River Khari is part of the drainage system of
(A) Arabian Sea
(B) Inland drainage
(C) Indeterminate drainage
(D) Bay of Bengal
Ans: (D)


38. Which river in Bihar changed its course in the year 2008 and caused calamity?
(A) Ganga (B) Gandak
(C) Kosi (D) Ghaghra
Ans: (C)


39. Triveni Canal receives water from river
(A) Son (B) Kosi
(C) Gandak (D) Mayurakshi
Ans: (C)


40. Hizla fair of Dumka in Santhal Pargana is celebrated on the bank of which of the following rivers?
(A) Suvarnrekha (B) Barakar
(C) Mayurakshi (D) Falgu
Ans: (C)


41. From North towards South, which one of the following is the correct sequence of the given rivers in India?
(A) Shyok – Spiti – Zaskar – Satluj
(B) Shyok – Zaskar – Spiti – Satluj
(C) Zaskar – Shyok – Satluj – Spiti
(D) Zaskar – Satluj – Shyok – Spiti
Ans: (B)


42. In the Uttar Pradesh and Madhya Pradesh States, the joint ‘Rajghat River Valley Project’ is located on
(A) Ken river
(B) Son river
(C) Chambal river
(D) Betwa river
Ans: (D)


43. A memorandum of understanding for India’s first river linking project has been signed between two States linking two rivers. The States and the rivers concerned are States Rivers
(A) Punjab and – Beas and Rajasthan Banas
(B) Uttar Pradesh and – Ken and Madhya Pradesh Betwa
(C) Karnataka and – Krishna Tamil Nadu and Cauvery
(D) Uttar Pradesh and – Gomti and Bihar Sharda
Ans: (B)


44. On which of the following rivers of India is the world’s highest bridge being constructed?
(A) Chenab (B) Satluj
(C) Jhelum (D) Beas
Ans: (A)


45. Which one of the following dams is built across Betwa river?
(A) Luv Kush Barrage
(B) Rihand Dam
(C) Sharda Barrage
(D) Rajghat Dam
Ans: (D)


46. Which one of the following rivers does not originate in India?
(A) Beas (B) Chenab
(C) Ravi (D) Satluj
Ans: (D)


47. The Mahatma Gandhi Setu is located in
(A) Bihar
(B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Andhra Pradesh
Ans: (A)


48. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Indravati – Jharkhand
(B) Bhima – Tamil Nadu
(C) Luni – Rajasthan
(D) Ghatprabha – Kerala
Ans: (C)


49. Kapili is a tributary river of
(A) Gandak (B) Kosi
(C) Ganga (D) Brahmaputra
Ans: (D)


50. Sankosh river forms boundary between
(A) Bihar and West Bengal
(B) Assam and Arunachal Pradesh
(C) Assam and West Bengal
(D) Bihar and Jharkhand
Ans: (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *