Indian Geography MCQs for UPSC, SSC, Banking, Railway, S-PCS, CDS, NDA, IFS, IES, exams (Part-6)

 1. Out of the four Southern states – Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala and Tamil Nadu, which shares boundaries with maximum number of Indian states?

(A) Andhra Pradesh only
(B) Karnataka only
(C) Each of Andhra Pradesh and Karnataka
(D) Each of Tamil Nadu and Kerala
Ans: (C)


2. Capital of Gujarat is
(A) Godhra (B) Baroda
(C) Gandhinagar (D) Ahmedabad
Ans: (C)


3. Which of the following is not correctly matched?
(A) Tripura – Agartala
(B) Manipur – Aizawl
(C) Nagaland – Kohima
(D) Arunachal Pradesh – Itanagar
Ans: (B)


4. Itanagar is the capital of which of the following states?
(A) Mizoram
(B) Puducherry
(C) Tripura
(D) Arunachal Pradesh
Ans: (D)


5. Capital of Rajasthan is
(A) Jaipur (B) Udaipur
(C) Jodhpur (D) Ajmer
Ans: (A)


6. Which one of the following is correctly matched?
(A) Assam – Shillong
(B) Meghalaya – Kohima
(C) Mizoram – Aizawl
(D) Nagaland – Guwahati
Ans: (C)


7. The capital of the twenty-ninth
(Present twenty-eight) State of India is
(A) Hyderabad
(B) Visakhapatnam
(C) Panaji
(D) Silvassa
Ans: (A)


8. Which of the following towns lie in the National Capital Region?
1. Ambala 2. Khurja
3. Karnal 4. Rohtak Select the correct answer from the code given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 3 and 4
(C) Only 1, 2 and 3
(D) Only 2, 3 and 4
Ans: (D)


9. Which of the following is not a planned capital city?
(A) Chandigarh (B) Bhubaneswar
(C) Bengaluru (D) Gandhinagar
Ans: (C)


10. As per area, what is the correct descending order of the following States?
1. Andhra Pradesh
2. Bihar
3. Madhya Pradesh
4. Uttar Pradesh Code
(A) 3, 2, 4, 1 (B) 1, 2, 3, 4
(C) 4, 3, 2, 1 (D) 3, 4, 1, 2
Ans: (D)


11. In the rough outline map of a part of Jammu and Kashmir shown in figure, places marked a, b, c and d represent, respectively. 
(A) Anantnag, Baramula, Srinagar and Kargil
(B) Baramula, Srinagar, Kargil and Anantnag
(C) Baramula, Srinagar, Anantnag and Kargil
(D) Srinagar, Baramula, Kargil and Anantnag
Ans: (C)


12. Which of the following States borders Uttar Pradesh?
1. Punjab 2. Rajasthan
3. Chhattisgarh 4. Jharkhand Select the correct answer using the code given below.
(A) 1, 2, 3 and 4 (B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 4 (D) 1 and 3
Ans: (B)


13. Arrange the following Indian States in descending order of their geographical areas.
1. Rajasthan 2. Tamil Nadu
3. Maharashtra 4. Karnataka Code
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 3, 1, 4, 2
(C) 1, 3, 4, 2 (D) 3, 4, 1, 2
Ans: (C)


14. A particular State in India has the following characteristics.
1. It is located on the same latitude which passes through Northern Rajasthan.
2. It has over 80% of its area under forest cover.
3. Over 12% of forest cover constitutes Protected Area Network in this State. Which one among the following States has all the above characteristics?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Himachal Pradesh
(D) Uttarakhand
Ans: (A)


15. Which of the following statements are true about the Rajasthan desert? Use the code given below to select the correct answer?
1. It is the most densely populated desert of the world.
2. It is about 10,000 years old mainly caused by excessive human interference.
3. Here, only 40 to 60 percent of the area is suitable for farming.
4. The increase in net sown area has adversely affected the coverage of grazing lands. Code
(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


16. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (States)
(a) Assam (b) Mizoram
(c) Gujarat (d) Manipur List-II (Capitals)
1. Gandhinagar 2. Imphal
3. Dispur 4. Aizawl Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 3 4 1 2
(C) 1 3 2 4 (D) 4 1 3 2
Ans: (B)


17. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (States)
(a) Assam
(b) Nagaland
(c) Arunachal Pradesh
(d) Meghalaya List-II (Capitals)
1. Shillong 2. Kohima
3. Dispur 4. Itanagar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4 (B) 3 2 4 1
(C) 4 1 3 2 (D) 1 4 2 3
Ans: (B)

18. The territory of Puducherry lies divided in the States of
(A) Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Maharashtra
(B) Tamil Nadu, Karnataka and Kerala
(C) Tamil Nadu, Kerala and Andhra Pradesh
(D) Tamil Nadu, Karnataka and Goa
Ans: (C)


19. Which is the smallest Union Territory of India?
(A) Chandigarh
(B) Andaman and Nicobar
(C) Lakshadweep
(D) Daman and Diu & Dadra and Nagar Haveli
Ans: (C)


20. The largest Union Territory of India is
(A) Jammu and Kashmir
(B) Puducherry
(C) Delhi
(D) Chandigarh
Ans: (A)


21. What is the number of Union Territories in India?
(A) 8
(B) 7
(C) 9
(D) 11
Ans: (A)


22. Leh is the capital of
(A) Daman and Diu & Dadra and Nagar Haveli
(B) Ladakh
(C) Lakshadweep
(D) Arunachal Pradesh
Ans: (B)


23. Which one of the following is not a Union Territory?
(A) Tripura
(B) Ladakh
(C) Lakshadweep
(D) Puducherry
Ans: (A)


24. Which of the following is not a Union Territory?
(A) Goa
(B) Lakshadweep
(C) Ladakh
(D) Chandigarh
Ans: (A)

25. Which one of the following tribes of India belongs to the Proto- Australoid race?
(A) Irula (B) Khasi
(C) Santhal (D) Tharu
Ans: (C)


26. “They are people of yellow complexion, oblique eyes, high check bones, sparse hair and medium height”. The reference here is to
(A) Nordic Aryans
(B) Austrics
(C) Negroids
(D) Mongoloids
Ans: (D)


27. The only anthropoid ape to be found in India is the
(A) Hanuman monkey
(B) Lion tailed macaque of Western Ghats
(C) Slow loris of Assam
(D) White browed gibbon of Assam
Ans: (D)


28. The Dravidian races are mainly confirmed at which of the following parts of India?
(A) South India
(B) North-Western India
(C) North-Eastern India
(D) North India
Ans: (A)


29. Which one of the following racial groups is found in hilly and forested areas of North-Eastern India?
(A) Dinarics
(B) Mediterranean
(C) Mongoloids
(D) Proto-Australoids
Ans: (C)


30. Which one of the following pairs is not correctly matched? Tribes Native States
(A) Tharu – Uttarakhand
(B) Bhutia – Uttar Pradesh
(C) Munda – Bihar
(D) Gaddi – Rajasthan
Ans: (B)


31. Which amongst the following states has not identified tribal community?
(A) Maharashtra
(B) Chhattisgarh
(C) Haryana
(D) Karnataka
Ans: (C)


32. Which one of the following scheduled tribes observe Deepawali as a sad day?
(A) Sahariya (B) Baga
(C) Paharia (D) Tharu
Ans: (D)


33. Diwali is a festival of mourning among the
(A) Khasis (B) Mundas
(C) Bhils (D) Tharus
Ans: (D)


34. Inhabitation of Tharu People is in
(A) Arunachal Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Bihar
Ans: (B)


35. Which one of the Hindu festival is celebrated as the festival of mourning by the Tharus?
(A) Dashehra
(B) Diwali
(C) Holi
(D) Nagpanchami
Ans: (B)


36. Which of the following is an important tribe of Dhauladhar Range?
(A) Abor (B) Gaddi
(C) Lepcha (D) Tharu
Ans: (B)


37. Which is the scheduled tribe, who makes ‘Catechu’?
(A) Binjhwar (B) Dhanwar
(C) Khairwar (D) Majhwar
Ans: (C)


38. Santhal are inhabitant of
(A) Central India
(B) Southern India
(C) Western India
(D) Eastern India
Ans: (D)


39. Gaddis are inhabitants of
(A) Madhya Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Arunachal Pradesh
(D) Meghalaya
Ans: (B)


40. The commonest form of marriage among Santhal is
(A) Itut (B) Sanga
(C) Nir-Bolok (D) Bupla
Ans: (D)


41. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Bhils – Gujarat
(B) Jaunsaris – Uttarakhand
(C) Santhals – Chhattisgarh
(D) Khasis – Meghalaya
Ans: (C)


42. Bodos are inhabitants of
(A) Garo hills
(B) Santhal Pargana
(C) Amazon Basin
(D) Madhya Pradesh
Ans: (A)


43. Transhumance is practised by the
(A) Bhotias (B) Bhoksas
(C) Jaunsaris (D) Tharus
Ans: (A)


44. ‘Khasi and Garo’ Language speaking population is found in
(A) Madhya Pradesh
(B) Meghalaya
(C) Tripura
(D) Bihar
Ans: (B)


45. Garo Tribes are of
(A) Assam
(B) Meghalaya
(C) Mizoram
(D) All of these
Ans: (D)


46. Which of the following is the largest tribe in India?
(A) Toda (B) Gond
(C) Bhil (D) Garo
Ans: (B)


47. Which of the following tribes is found in Kerala?
(A) Chenchu
(B) Lepcha
(C) Dafla
(D) Dafar
Ans: (A)


48. ‘Andi’ and ‘Oportipi’ forms of marriage is related to which tribe?
(A) Ho (B) Paharia
(C) Munda (D) Oraon
Ans: (A)


49. Which is the largest tribe of India?
(A) Gond (B) Irula
(C) Panian (D) Raji
Ans: (A)


50. Which of the following regions is the original habitat of ‘Toda Tribe’?
(A) Jaunsar Hills
(B) Garo Hills
(C) Nilgiri Hills
(D) Jaintia Hills
Ans: (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *