Indian Geography MCQs for UPSC, SSC, Banking, Railway, S-PCS, CDS, NDA, IFS, IES, exams (Part-30)

 1. The fourth railway junctions shown by numerals 1, 2, 3, 4 on the rough outline map of Gujarat are respectively.

(A) Palanpur, Mahesana, Ahmedabad and Vadodara
(B) Mahesana, Surendra Nagar, Rajkot and Junagarh
(C) Palanpur, Kanda, Bhuj and Okla
(D) Ahmedabad, Vadodara, Bhavnagar and Bharuch
Ans: (B)


2. Which one of the following coast is associated with Kochi sea-port?
(A) Malabar Coast
(B) Konkan Coast
(C) Coromandel Coast
(D) North Circars Coast
Ans: (A)


3. Kandla port is located on
(A) Gulf of Khambhat
(B) Tropic of Cancer
(C) Rann of Kutch
(D) Gulf of Kutch
Ans: (D)


4. India’s deepest land locked and well protected port is
(A) Kandla
(B) Cochin
(C) Paradip
(D) Visakhapatnam
Ans: (D)


5. Which of the following is not correctly matched?
(A) Chennai – Deepest port of India
(B) Cochin – Natural port
(C) Jawaharlal Nehru port – Sole mechanized port
(D) Kandla – Tidal port
Ans: (A)


6. Paradip port is developed for decongestion of two ports, these are
(A) Kolkata – Visakhapatnam
(B) Kolkata – Mumbai
(C) Mumbai – Cochin
(D) Chennai – Visakhapatnam
Ans: (A)


7. Which one of the following ports is not located on the Eastern coast of India?
(A) Chennai (B) Kandla
(C) Paradip (D) Tuticorin
Ans: (B)


8. Paradip is located in the state of
(A) Kerala
(B) Maharashtra
(C) Odisha
(D) Andhra Pradesh
Ans: (C)


9. Which one of the following ports is located on Odisha coast?
(A) Haldia
(B) Mumbai
(C) Paradip
(D) Visakhapatnam
Ans: (C)


10. Which statement is correct?
(A) Haldia is in Odisha
(B) Paradip is in West Bengal
(C) Kandla is in Gujarat
(D) Mormugao is in Karnataka
Ans: (C)


11. Mormugao sea port is situated in
(A) Odisha (B) Tamil Nadu
(C) Goa (D) Kerala
Ans: (C)


12. In India, which one of the following is not a natural harbour?
(A) Kandla (B) Chennai
(C) Paradip (D) Mumbai
Ans: (B)


13. Which one of the following ports of India handles the highest tonnage of import cargo?
(A) Calcutta
(B) Kandla
(C) Mumbai
(D) Visakhapatnam
Ans: (B)


14. The port which does not have LNG terminals is
(A) Dahej (B) Hazira
(C) Kochi (D) Kandla
Ans: (D)


15. Which one of the following is the port city of Andhra Pradesh?
(A) Kakinada
(B) Nellore
(C) Ongole
(D) Vizianagaram
Ans: (A)


16. What is the length of shipping canal in Sethusamudram project?
(A) 166 km (B) 167 km
(C) 168 km (D) 169 km
Ans: (B)


17. At which of the following place three crescent shaped beaches meet?
(A) Mormugao (B) Baleshwar
(C) Kovalam (D) Kanyakumari
Ans: (D)


18. In India, the ports are categorized as major and non-major ports. Which one of the following is a nonmajor port?
(A) Kochi (Cochin)
(B) Dahej
(C) Paradip
(D) New Manglore
Ans: (B)


19. Sethusamudram Project connects
(A) Palk Bay with Pak Strait
(B) Palk Bay with Bay of Bengal
(C) Gulf of Mannar with Palk Bay
(D) Cape Comorin with Gulf of Mannar
Ans: (D)


20. The biggest port in India is
(A) Visakhapatnam
(B) Mumbai
(C) Tuticorin
(D) Kandla
Ans: (B)


21. By promotion of Krishnapatnam port, which of the following state would be most beneficiary?
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu
Ans: (A)


22. Which of the following is the longest waterway of the country?
(A) Kakinada – Marakkam
(B) Kollam – Kottapuram
(C) Sadia – Dhubari
(D) Allahabad – Haldia
Ans: (D)


23. Which one of the following stretches of river Ganga has been declared as National Water way?
(A) From Allahabad to Haldia
(B) From Haridwar to Kanpur
(C) From Kanpur to Allahabad
(D) From Narora to Patna
Ans: (A)


24. National Inland Navigation Institute (NINI) is situated in
(A) Patna
(B) Kolkata
(C) Porbandar
(D) Gaumukh, Uttarakhand
Ans: (A)


25. Which of the following National Waterway connects Kottapuram with Kollam?
(A) Ganga – Bhagirathi – Hugli Waterways
(B) Brahmaputra river waterways
(C) Kerala coastal canal waterways
(D) Godavari – Krishna basin waterways
Ans: (C)


26. Which one of the following ports is situated at the Gulf of Kutch?
(A) Cochin (B) Haldia
(C) Kandla (D) Tuticorin
Ans: (C)


27. The twelfth major port of India handling coal is being developed near
(A) Chennai
(B) Paradip
(C) Kakinada
(D) Visakhapatnam
Ans: (A)


28. Which of the following is not a harbour?
(A) Kandla (B) Cochin
(C) Bengaluru (D) Mangalore
Ans: (C)


29. Which one of the following is not the port town of Gujarat?
(A) Jamnagar (B) Okha
(C) Porbandar (D) Veraval
Ans: (A)


30. Which of the following is a specific example of ‘Out Port’?
(A) Porbandar
(B) Haldia
(C) Panaji
(D) Visakhapatnam
Ans: (B)


31. Which of the following ports of India is an open sea port?
(A) Haldia
(B) Mumbai
(C) Chennai
(D) Visakhapatnam
Ans: (C)


32. Which one of the following airports in India is the first to be owned by a public limited company?
(A) Dabolim Airport Goa
(B) Cochin airport
(C) Hyderabad airport
(D) Bangalore airport
Ans: (B)


33. What is the importance of developing Chabahar Port by India?
(A) India’s trade with African countries will enormously increase
(B) India’s relations with oilproducing Arab countries will be strengthened
(C) India will not depend on Pakistan for access to Afghanistan and Central Asia
(D) Pakistan will facilitate and protect the installation of a gas pipeline between Iraq and India
Ans: (C)


34. Which of the following is not located on the Western Coast of India?
(A) Daman (B) Janjira
(C) Karaikal (D) Ratnagiri
Ans: (C)


35. Where is Raja Sansi International Airport?
(A) Hyderabad (B) Nagpur
(C) Amritsar (D) Chennai
Ans: (C)


36. Which port is constructed for de-congestion of present Mumbai seaport?
(A) Ennore
(B) Haldia
(C) Paradip
(D) Nhava Sheva (Jawaharlal Nehru Port)
Ans: (D)


37. India’s largest Ship Breaking Yard is located in Gujarat at
(A) Alang (B) Kandla
(C) Porbandar (D) Okha
Ans: (A)


38. Which of the following is not a harbour?
(A) Cochin (B) Bengaluru
(C) Mangalore (D) Kandla
Ans: (B)


49. Which of the following States has explored the possibility of constructing an artificial inland port to be connected to sea by a long navigational channel?
(A) Andhra Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Karnataka
(D) Rajasthan
Ans: (D)


50. Arrange the following cities located on North-South corridor in a sequence from North to South.
1. Nagpur 2. Agra
3. Krishnagiri 4. Gwalior Select the correct answer using code given below. Code
(A) 2, 4, 1, 3 (B) 1, 2,4, 3
(C) 2, 3, 1, 4 (D) 4, 2, 3, 1
Ans: (A)


51. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Mormugao – Goa
(B) Paradip – Odisha
(C) Mangalore – Karnataka
(D) Mundra – Andhra Pradesh
Ans: (D)


52. With reference to Indian transport systems, consider the following statements.
1. Indian railway system is the largest in the world.
2. National Highways cater to 45 percent of the total transport demand.
3. Among the states, Kerala has the highest density of surface road.
4. National Highway No. 44 is the longest in the country. Which of these statements are correct?
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 2 and 3 (D) 2 and 4
Ans: (D)


53. What is the correct sequences of the following Indian states in descending order of their length of surface roads per 100 km2 of their areas?
1. Haryana 2. Maharashtra
3. Punjab 4. Tamil Nadu Select the correct answer using the code given below.
(A) 4, 3, 2, 1 (B) 4, 3, 1, 2
(C) 3, 4, 1, 2 (D) 3, 4, 2, 1
Ans: (D)


54. Consider the following statements concerning the Indian Railways.
1. The headquarter of the North- Western Railway are located at Jodhpur.
2. ‘Indrail Pass’ – a travel – as – you – please ticket has been created especially for freedom fighters and sports persons who have represented India in any game/ sports.
3. Fairy Queen is a train using the world’s oldest working engines and the Indian Railways conduct a journey of wildlife and heritage sites on it. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 2 (B) Only 3
(C) 1 and 2 (D) None of these
Ans: (B)


55. Arrange the following State in descending order of their length of National Highways. Use the code given below to select the correct answer.
1. Arunachal Pradesh
2. Mizoram
3. Nagaland
4. Sikkim Code
(A) 2, 1, 4, 3 (B) 1, 2, 3, 4
(C) 4, 3, 2, 1 (D) 3, 2, 4, 1
Ans: (B)


56. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Rail Coach Factory
(b) Wheel and Axle Plant
(c) Diesel Locomotive Works
(d) Integral Coach Factory List-II
1. Bangalore 2. Perambur
3. Kapurthala 4. Varanasi Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 1 3 4 2 (D) 3 1 4 2
Ans: (D)


57. Even though the Railways are the most pervasive mode of transport in India, it is the road transport which received the maximum impetus in most of the post independence period. Which of the following are the reasons for this?
1. Railways are cheap to operate but the associated capital costs are very high.
2. Given the geographic spread of the human settlements, it is unrealistic that the railways alone can serve the needs of transport.
3. The per unit (tonne/km) cost of transport is cheaper in road compared to rail transport.
4. Given the indivisible nature of the Railways, it is not always convenient for the population to avail it with the same ease as private cars, buses or twowheelers. Select correct answer by using code given below.
(A) 1, 2 and 3 (B) 1, 2 and 4
(C) 1, 3 and 4 (D) 2, 3 and 4
Ans: (B)


58. Of the four places marked 1, 2, 3 and 4 of the map, the one indicating a tidal port is India 1 2 3 4
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 1 and 4
Ans: (D)


59. Consider the following statements.
1. Tides are of great help in navigation and fishing.
2. High tide enables big ships to enter or leave the harbour safely.
3. Tide prevents siltation in the harbours.
4. Kandla and Diamond harbour are tidal ports. Which of these statements are correct?
(A) 1 and 4 (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


60. Which of the following are the natural ports of India?
1. Chennai
2. Kochi
3. Tuticorin
4. Visakhapatnam Select the correct answer from the code given below. 
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) 2 and 4
Ans: (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *