Indian Geography MCQs for UPSC, SSC, Banking, Railway, S-PCS, CDS, NDA, IFS, IES, exams (Part-26)

 1. India is self-sufficient in the supply of

(A) Uranium (B) Thorium
(C) Iridium (D) Plutonium
Ans: (B)


2. Which one of the following pairs is not correctly matched? Nuclear Year of Plant Commissioning
(A) Kota – 1973
(B) Kakrapara – 1993
(C) Kaiga – 1999
(D) Kalpakkam – 1984
Ans: (C)


3. The share of nuclear energy generated in India in the total energy generated was
(A) Between 2 and 3 percent
(B) Between 3 and 4 percent
(C) Between 4 and 6 percent
(D) Between 6 and 8 percent
Ans: (A)


4. Russia has agreed to install how many units of nuclear reactors in Kudankulam Nuclear Power Plant?
(A) 2 (B) 4
(C) 5 (D) 6
Ans: (D)


5. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Kaiga – Karnataka
(B) Rawatbhata – Rajasthan
(C) Muppandal – Tamil Nadu
(D) Ennore – Meghalaya
Ans: (D)


6. India is constructing its 25th Nuclear Plant at
(A) Bargi (Madhya Pradesh)
(B) Fatehabad (Haryana)
(C) Kakrapar (Rajasthan)
(D) Rawatbhata (Rajasthan)
Ans: (D)


7. Kudankulam Nuclear Power Plant is established in
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Andhra Pradesh
(D) Karnataka
Ans: (A)


8. Which of the following places does not have Heavy-water plant for atomic energy?
(A) Kalpakkam (B) Hazira
(C) Thal (D) Tuticorin
Ans: (A)


9. The twentieth nuclear power station of India is
(A) Tarapur
(B) Rawatbhata
(C) Kaiga (Karnataka)
(D) Narora (Uttar Pradesh)
Ans: (C)


10. Anushakti Vidyut Nigam Limited is a joint venture of the Nuclear Power Corporation of India and
(A) NMDC (B) NHPC
(C) BHEL (D) NTPC
Ans: (D)


11. ‘Mithivirdi’ Nuclear Power Plant is set up in collaboration with which of the following countries?
(A) USA (B) Canada
(C) Russia (D) France
Ans: (A)


12. Where is the hydroelectric station located?
(A) Koyna (B) Neyveli
(C) Kathgodam (D) Trombay
Ans: (A)


13. The given figure shows a portion of Southern India. The Kudankulam nuclear power plant has been labelled in the map as
(a) Tuticorin Thiruvananthapuram Kanyakumari
(b)
(c)
(d)
(A) (a) (B) (b)
(C) (c) (D) (d)
Ans: (B)


14. Which one of the following statements about energy production and consumption in India is not correct?
(A) During the last decade energy production in India has shown a declining trend
(B) The per capita energy consumption in the world is the loWest in India
(C) The non-conventional sources of energy contribute less than one percent of the total commercial energy produced in India
(D) Industry is the major energy consuming sector in India
Ans: (C)


15. Rana Pratap Sagar Hydro Electricity Station is situated at
(A) Kota (B) Udaipur
(C) Rawatbhata (D) Bikaner
Ans: (A)


16. For which one of the following Satara is well-known?
(A) Thermal Power Plan
(B) Wind Energy Plan
(C) Hydroelectric Plan
(D) Nuclear Power Plan
Ans: (B)


17. The biggest wind energy project in Asia with a capacity of 150 megawatts is located in
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Karnataka
Ans: (C)


18. Which one of the following is the main area for production ‘Tidal Energy’?
(A) Gulf of Bengal
(B) Gulf of Mannar
(C) Gulf of Khambhat (Cambay)
(D) Gulf of Kutch
Ans: (C)


19. Which among the following ranks first in wind power generation?
(A) Gujarat (B) Maharashtra
(C) Karnataka (D) Rajasthan
Ans: (B)


20. Which of the following is related with the field of electricity generation?
(A) MMTC (B) MTNL
(C) NCL (D) NHPC
Ans: (D)


21. Most potential area for tidal energy in India is
(A) Madras
(B) Cochin
(C) Visakhapatnam
(D) Bhavnagar
Ans: (D)


22. In India, per capita consumption of energy is
(A) Approx 300 kg of oil equivalent
(B) Approx 400 kg of oil equivalent
(C) Approx 500 kg of oil equivalent
(D) Approx 600 kg of oil equivalent
Ans: (C)


23. Which one of the following states of India ranks first in installed capacity and generation of electricity?
(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Maharashtra
(D) Tamil Nadu
Ans: (B)


24. Which is not renewable resource?
(A) Energy of water
(B) Energy of Sun
(C) Energy of Earth
(D) None of the above
Ans: (D)


25. Rampura, which became the first village in India to have its solar power plant, is situated in
(A) Madhya Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Uttar Pradesh
Ans: (D)


26. Which of the following source of energy is not a commercial source?
(A) Petroleum
(B) Atomic Energy
(C) Natural Gas
(D) Biogas
Ans: (D)


27. The power plant of Manikaran bases on geothermal energy is in the State of
(A) Arunachal Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Jammu and Kashmir
(D) Uttarakhand
Ans: (B)


28. Consider the following reasons for financial sickness of State Electricity Board (SEBs) in India.
1. Sale of power to agricultural and domestic consumers below the cost of production.
2. Transmission and distribution losses are very high.
3. Lack of commercial autonomy for SEB’s.
4. State Governments have implemented social subsidy policies through SEBs. Which of the above are correct?
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 2, 3 and 4
Ans: (B)


29. Which of the following is not correctly matched? Hot Springs Location
(A) Manikaran – Himachal Pradesh
(B) Jwalamukhi – Jammu and Kashmir
(C) Anhoni – Madhya Pradesh
(D) Tapta Pani – Odisha
Ans: (B)


20. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Ukai (b) Patratu
(c) Pench (d) Dabhol List-II
1. Jharkhand
2. Gujarat
3. Maharashtra
4. Madhya Pradesh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1 (B) 2 1 4 3
(C) 3 2 1 4 (D) 1 3 4 2
Ans: (B)


21. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Idukki – Thermal Power Station
2. Sabarigiri – Hydroelectric Project
3. Ghatprabha – Irrigation Project
4. Ramganga – Multipurpose Project Code
(A) 2, 3 and 4 (B) 1, 2, 3 and 4
(C) 3 and 4 (D) 1 and 2
Ans: (A)


22. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (States)
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
(d) West Bengal List-II (Rank in installed thermal power capacity)
1. First 2. Second
3. Third 4. Fourth Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2 (B) 2 1 3 4
(C) 3 4 1 2 (D) 1 2 4 3
Ans: (B)


23. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Kathgodam (b) Raichur
(c) Mettur (d) Wankbori List-II
1. Andhra Pradesh
2. Gujarat
3. Karnataka
4. Tamil Nadu Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3 (B) 1 3 4 2
(C) 4 3 1 2 (D) 1 2 4 3
Ans: (B)


24. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (State)
(a) Gujarat
(b) Karnataka
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh List-II (Atomic Power Station)
1. Narora 2. Kakrapara
3. Rawatbhata 4. Kaiga Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 2 4 3 1 (D) 4 2 1 3
Ans: (C)


25. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Nuclear Power Station)
(a) Kota (b) Tarapur
(c) Kakrapara (d) Narora List-II (States)
1. Uttar Pradesh 2. Gujarat
3. Maharashtra 4. Rajasthan Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2 (D) 3 2 1 4
Ans: (B)


26. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Atomic Power Plants/ Heavy Water Plants)
(a) Thal (b) Manuguru
(c) Kakrapara (d) Kaiga List-II (State)
1. Andhra Pradesh
2. Gujarat
3. Maharashtra
4. Rajasthan
5. Karnataka Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 5 (B) 3 5 2 1
(C) 2 5 4 1 (D) 3 1 2 5
Ans: (D)


27. Consider the following statements. Assertion (A): Nuclear energy is promising source of futuristic demand of energy supply in India. Reason (R): Nuclear minerals are ubiquitously available in India. Select correct answer by using code given below.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)

28. Some iron and steel plants have been planned along the Western coast of India. What is the major reason for this locational shift in this industry?
(A) Increased nuclear power generation in the Western Coastal region
(B) Occurrence of high grade ironore deposits in Goa and parts of Madhya Pradesh and the comparative ease of exportiong steel from here
(C) Decline in international demand for Indian iron-ore from the Western coastal region
(D) Adoption of sponge from technology
Ans: (B)


29. The important metal used with iron to produce stainless steel is
(A) Aluminium (B) Chromium
(C) Tin (D) Carbon
Ans: (B)


30. Stainless steel is an alloy of
(A) Iron and Copper
(B) Iron and Zinc
(C) Iron and Chromium
(D) Iron and Graphite
Ans: (C)


31. What is used for manufacturing stainless steel?
(A) Chromium and Nickel
(B) Nickel and Copper
(C) Chromium Graphite
(D) Benzene and Acetylene
Ans: (A)


32. Local supply of coal is not available to
(A) TISCO, Jamshedpur
(B) VSL, Bhadravati
(C) HSL, Durgapur
(D) HSL, Bhilai
Ans: (B)


33. In India, the steel production industry requires the import of
(A) Saltpetre
(B) Rock phosphate
(C) Coking coal
(D) All of the above
Ans: (C)


34. Which one of the following statements is not correct?
(A) Rourkela Steel Plant, the first integrated steel plant in the Public Sector of India was set up with the Soviet Union collaboration
(B) Salem Steel Plant is a premier producer of stainless steel in India
(C) Maharashtra Elektrosmelt Ltd. is a subsidiary of the Steel Authority of India Ltd.
(D) Visakhapatnam Steel Plant is a unit of the Rashtriya Ispat Nigam Ltd.
Ans: (A)


35. TISCO plant is located near
(A) Patna (B) Darbhanga
(C) Dhanbad (D) Tatanagar
Ans: (D)


36. Bokaro Steel Plant was constructed with collaboration of
(A) USA (B) Germany
(C) England (D) Russia
Ans: (D)


37. Bhilai Steel Plant is the collaborative project of Indian government and
(A) Russia (B) Britain
(C) Germany (D) Poland
Ans: (A)


38. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Bhilai – Madhya Pradesh
(B) Durgapur – West Bengal
(C) Jamshedpur – Jharkhand
(D) Rourkela – Orissa
Ans: (A)


39. Which one of the following industries earns maximum Foreign exchange for India?
(A) Tea
(B) Jute
(C) Iron and steel
(D) Sugar
Ans: (C)


40. Which group of steel plants were established in India after independence?
(A) Jamshedpur, Durgapur, Bhilai
(B) Bhilai, Durgapur, Byhadravati
(C) Bhilai, Durgapur, Rourkela
(D) Kulti-Burnpurm, Visakhapatnam, Salem
Ans: (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *