Indian Geography MCQs for UPSC, SSC, Banking, Railway, S-PCS, CDS, NDA, IFS, IES, exams (Part-24)

 1. Where is no oil refinery mentioned below?

(A) Koyali (B) Noonmati
(C) Hatia (D) Barauni
Ans: (C)


2. Tatipaka Oil Refinery is located in the State of
(A) Assam
(B) Uttar Pradesh
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh
Ans: (D)


3. The Noonmati Oil refinery is located in the State of
(A) Assam (B) Bihar
(C) Gujarat (D) West Bengal
Ans: (A)


4. Mangla-Bhagyam, Shakti and Aishwarya
(A) Are three schemes for upliftment of scheduled castes girls
(B) Are oilfields discovered in Barmer-Sanchore basin
(C) Are three universities established in Private sector
(D) Produce natural gas from Jaisalmer basin to supply Ramgarh power plant
Ans: (B)


5. Which one of the following is not correctly matched? Oil Refineries Set up by
(A) Bina (M.P.) – BPCL
(B) Tatipaka (A.P.) – ONGC
(C) Digboi (Assam) – IOCL
(D) Koyali (Gujarat) – HPCL
Ans: (D)


6. ‘Hydrogen Vision – 2025’ is related to
(A) Warehousing of petroleum products
(B) Euro-I and Euro-II norms for vehicles
(C) ‘Green house’ effect
(D) None of the above
Ans: (A)


7. 14 N.E.L.P. Blocks, 1 J.V. Block, 2 Nomination Blocks and 4 C.B.M. Blocks are related to
(A) Gypsum belt
(B) Gold belt
(C) Petroleum Exploration
(D) Lignite belt
Ans: (C)


8. The oil exploration in India is undertaken by
(A) Hindustan Petroleum
(B) Indian Oil Corporation
(C) Oil India Ltd.
(D) All of the above
Ans: (C)


9. To insulate the country from disruptions in supply of crude oil, India has established ‘India Strategic Petroleum Reserves Ltd’. It will construct underground storages at three places. Identify the place which has not been selected for the purpose.
(A) Visakhapatnam
(B) Mangalore
(C) Padur
(D) Ankaleshwar
Ans: (D)


10. Hajira-Bijapur-Jagdishpur (HBJ) Gas Pipeline has been constructed by which of the following authorities?
(A) Gas Authority of India Limited
(B) Oil India Limited
(C) Indian Oil Company
(D) Hindustan Petroleum Corporation Limited
Ans: (A)


11. HBJ pipe line transports natural gas from
(A) Ankaleshwar
(B) Kalol
(C) South Basin
(D) Godavari Basin
Ans: (C)


12. Most of the production of Natural gas in India comes from
(A) Andhra Pradesh Coast
(B) Gujarat Coast
(C) Bombay High
(D) Tamil Nadu Coast
Ans: (C)


13. Recently in which part of India, Reliance Industries Limited has explored a huge amount of natural gas?
(A) Badmer region
(B) Bombay high region
(C) Andaman and Nicobar region
(D) Coastal Andhra region
Ans: (D)


14. KG-D6 Basin has large reserves of
(A) Coal (B) Crude Oil
(C) Gas (D) Uranium
Ans: (C)


15. Which one of the following facts about Bombay High Oil Field is not correct?
(A) Bombay High Oil Field lies 60 km off Mumbai coast
(B) It was discovered in 1965
(C) The first oil well was drilled in 1974
(D) It was discovered jointly by Russian and Indian teams
Ans: (A)


16. Commercial production of Mineral Oil has started recently in which one of the areas of India, labelled 1, 2, 3 and 4 in the rough map given below. 1 2 3 4
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4
Ans: (C)


17. Which is not fossil fuel?
(A) Coal (B) Wood
(C) Diesel (D) Petrol
Ans: (B)


18. The leading producer of Manganese in India is
(A) Karnataka
(B) Maharashtra
(C) Madhya Pradesh
(D) Odisha
Ans: (C)


19. Quartzite is metamorphosed from
(A) Limestone (B) Obsidian
(C) Sandstone (D) Shale
Ans: (C)


20. Which among the following you connect with Metamorphous rock?
(A) Copper (B) Garnet
(C) Manganese (D) Pyrite
Ans: (B)


21. Which of the following states is the largest reserve of asbestos in India?
(A) Madhya Pradesh
(B) Bihar
(C) Karnataka
(D) Rajasthan
Ans: (D)


22. Which of the following is not a metallic mineral?
(A) Haematite (B) Bauxite
(C) Gypsum (D) Limonite
Ans: (C)


23. Which is the correct sequence of following manganese producing States of India in terms of high to low production status?
(A) Rajasthan, Odisha, Madhya Pradesh and Andhra Pradesh
(B) Odisha, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh and Rajasthan
(C) Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, Andhra Pradesh and Karnataka
(D) Madhya Pradesh, Odisha, Rajasthan and Andhra Pradesh
Ans: (C)


24. What is the product found in large quantities in Churu-Bikaner-Sri Ganganagar belt, which is (i) a source of environment pollution,
(ii) used for raising soil fertility and
(iii) after value addition, is used in health and building sector?
(A) Limestone (B) Lignite
(C) Fullers Earth (D) Gypsum
Ans: (D)


25. The main gypsum producing State of India is
(A) Bihar (B) Jharkhand
(C) Chhattisgarh (D) Rajasthan
Ans: (D)


26. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Dalli-Rajhara – Iron-ore
(B) Rakha – Copper
(C) Nellore – Manganese
(D) Amarkantak – Bauxite
Ans: (C)


27. Which of the following is not correctly matched?
(A) Amguri – Petroleum
(B) Lanjigarh – Bauxite
(C) Kamptee – Copper
(D) Bellary – Iron-ore
Ans: (C)


28. Which of the following state has monopoly in Chromite production?
(A) Bihar (B) Karnataka
(C) Maharashtra (D) Odisha
Ans: (D)


29. Find the correct sequence of Copper, Gold, Iron, Coal in the following.
(A) Khetri, Kolar, Kudremukh, Jharia
(B) Kolar, Khetri, Kudremukh, Jharia
(C) Jharia, Kolar, Kudremukh, Khetri
(D) Khetri, Kudremukh, Kolar, Jharia
Ans: (A)


30. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Iron-ore – Kudremukh
(B) Manganese – Koraput
(C) Copper – Khetri
(D) Coal – Singareni
Ans: (B)


31. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Bailadila – Madhya Pradesh
(B) Kemanagundi – Karnataka
(C) Singhbhum – Jharkhand
(D) Mayurbhanj – Odisha
Ans: (A)


32. Where are Diamond mines in India?
(A) Karnataka
(B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Tamil Nadu
Ans: (C)


33. Granite slabs and slates are made at
(A) Lalitpur (B) Jhansi
(C) Chunar (D) Churk
Ans: (A)


34. Which of the following occurs at Coastal beaches of Kerala?
(A) Beryllium (B) Uranium
(C) Thorium (D) Monazite
Ans: (D)


35. In which one of the following district, have large reserves of diamond-bearing kimberlite been discovered in the recent past?
(A) Hoshangabad
(B) Raipur
(C) Sambalpur
(D) Warangal
Ans: (B)


36. In India, Monazite is found in
(A) Uttar Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala
Ans: (D)


37. Which of the following Mineral occurs in Kerala abundantly?
(A) Tin (B) Manganese
(C) Mica (D) Monazite
Ans: (D)


38. Which mineral is mined in Turamdih?
(A) Kynite (B) Asbestos
(C) Mica (D) Uranium
Ans: (D)


39. Jaduguda is famous for
(A) Iron-ore (B) Manganese
(C) Gold (D) Uranium
Ans: (D)


40. How much salt is produced by Sambhar lake with respect to production of salt in India?
(A) 8.7% (B) 19.2%
(C) 31.3% (D) 41.7%
Ans: (A)


41. The resource in which Chhotanagpur plateau is prosperous is
(A) Skilled labour
(B) Mineral
(C) Hydroelectricity
(D) Fertile soil
Ans: (B)


42. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Copper Fields)
(a) Chander Pur (b) Hasan
(c) Khamman (d) Khetri List-II (State)
1. Maharashtra
2. Andhra Pradesh
3. Rajasthan
4. Karnataka Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3 (B) 2 3 4 1
(C) 4 2 3 1 (D) 3 1 2 4
Ans: (A)


43. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below.
1. Richest deposits of iron-ore are found in Karanataka.
2. India is the second largest producer of iron-ore in the world.
3. Odisha is the largest producer of iron-ore in India. Code
(A) Only 1
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) All are correct
Ans: (C)


44. Which of the following is/are the characteristic/characteristics of Indian coal?
1. High ash content.
2. Low sulphur content.
3. Low ash fusion temperature. Select the correct answer using the code given below.
(A) 1 and 2 (B) Only 2
(C) 1 and 3 (D) All of these
Ans: (A)


45. Consider the following pairs in context of the mineral resources of India. Mineral 90% Natural reserve
1. Copper – Jharkhand
2. Nickel – Odisha
3. Tungsten – Kerala Which of the pair(s) above is/are correct?
(A) Only 1 and 2 (B) Only 2
(C) Only 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (B)


46. Arrange the following states of India in descending order of their Coal reserves and select the correct answer from the code given below.
1. Chhattisgarh
2. Jharkhand
3. Madhya Pradesh
4. Odisha Code
(A) 2, 4, 1, 3 (B) 2, 1, 4, 3
(C) 1, 4, 3, 2 (D) 3, 2, 1, 4
Ans: (A)


47. Arrange the following states in descending order of coal production and choose the correct answer using code given below.
1. Chhattisgarh
2. Jharkhand
3. Madhya Pradesh
4. Odisha Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 2 3 (B) 2 4 3 1
(C) 1 2 4 3 (D) 3 2 4 1
Ans: (C)


48. Assertion (A): Lignite is an inferior variety of coal containing 35-40 percent of Carbon. Reason (R): Jharkhand is the largest producer of lignite in India. In the content of above statements, which of the following is true. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


49. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Coal producing areas)
(a) Damodar Valley
(b) Son Valley
(c) Godavari Valley
(d) Mahanadi Valley List-II (Coalfields)
1. Talcher 2. Barakar
3. Umaria 4. Singareni Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 3 2 1 4
(C) 1 3 4 2 (D) 4 1 2 3
Ans: (A)


50. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Coalfields)
(a) Karanpura
(b) Singareni
(c) Neyveli
(d) Korba List-II (States)
1. Chhattisgarh
2. Tamil Nadu
3. Jharkhand
4. Andhra Pradesh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 3 2 (B) 1 2 4 3
(C) 3 4 2 1 (D) 2 3 1 4
Ans: (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *