Indian Geography MCQs for UPSC, SSC, Banking, Railway, S-PCS, CDS, NDA, IFS, IES, exams (Part-23)

 1. Which of the following states has immense Tin-ore reserves?
(A) Assam
(B) Jammu and Kashmir
(C) Chhattisgarh
(D) West Bengal
Ans: (C)


2. In which of the following districts in India the largest ‘Mica Belt’ is found?
(A) Balaghat and Chhindwada
(B) Udaipur, Ajmer and Alwar
(C) Hazaribagh, Gaya and Munger
(D) Salem and Dharampuri
Ans: (C)


3. Which one of the following states does not produce mica?
(A) Jharkhand
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Andhra Pradesh
Ans: (B)


4. Which of the following states has the largest mica resources?
(A) Rajasthan (B) Uttar Pradesh
(C) Uttarakhand (D) Haryana
Ans: (A)


5. Which of the following Indian states is the biggest producer of Mica?
(A) Andhra Pradesh
(B) Bihar
(C) Jharkhand
(D) Rajasthan
Ans: (A)


6. In the below map, the black marks show the distribution of India
(A) Asbestos (B) Gypsum
(C) Limestone (D) Mica
Ans: (D)


7. India is the world’s leading producer of
(A) Diamonds (B) Iron-ore
(C) Mica (D) Tungsten
Ans: (C)


8. Where is best quality of marble found?
(A) Makrana (B) Jabalpur
(C) Jaisalmer (D) Singhbhum
Ans: (A)


9. What is Marble?
(A) Sedimentary rock
(B) Felsite rock
(C) Metamorphic rock
(D) Igneous rock
Ans: (C)


10. Which of the following rock systems provides over 90% of the coal of India?
(A) Vindhyan system
(B) Dharwar system
(C) Teritary system
(D) Gondwana system
Ans: (D)


11. Marble is
(A) Re-crystallised limestone
(B) An igneous rock
(C) Sand stone
(D) Formed from changes of organic matters to inorganic one
Ans: (A)


12. Which one of the following is the appropriate reason for considering the Gondwana rocks as most important of rock systems of India?
(A) More than 90% of limestone reserves of India are found in them
(B) More than 90% of India’s coal reserves are found in them
(C) More than 90% of fertile black cotton soils are spread over them
(D) None of the reasons given above is appropriate in this context
Ans: (B)


13. At the present state of our knowledge and resource position, India will remain self-sufficient for the next three decades in
(A) Tin (B) Coking coal
(C) Copper (D) Petroleum
Ans: (B)


14. The descending order of state in coal production is
(A) Chhattisgarh, Jharkhand, Odisha
(B) Madhya Pradesh, West Bengal, Bihar
(C) West Bengal, Madhya Pradesh, Bihar
(D) Bihar, West Bengal, Madhya Pradesh
Ans: (A)


15. Which one of the following rock systems in India is the main source of coal deposits?
(A) Dharwar system
(B) Gondwana system
(C) Cuddapah system
(D) Vindhyan system
Ans: (B)


16. Which of the following is the correct sequence of States of India in descending order in terms of reserves of coal?
(A) Odisha, Chhattisgarh, Jharkhand, Madhya Pradesh
(B) Chhattisgarh, Odisha, Madhya Pradesh, Jharkhand
(C) Jharkhand, Odisha, Chhattisgarh, West Bengal
(D) Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, Odisha
Ans: (C)


17. Which state is the largest producer of coal in India?
(A) West Bengal
(B) Chhattisgarh
(C) Andhra Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Ans: (B)


18. Two leading Coal producing states in India are
(A) Jharkhand and Odisha
(B) Chhattisgarh and Jharkhand
(C) Chhattisgarh and Madhya Pradesh
(D) Madhya Pradesh and Andhra Pradesh
Ans: (B)


19. Which of the following is the largest Coal producing state of India?
(A) Chhattisgarh
(B) Jharkhand
(C) Madhya Pradesh
(D) Odisha
Ans: (A)


20. The correct sequence in descending order of the following state in terms of the proved coal reserves is
(A) Chhattisgarh, Odisha, Jharkhand, Madhya Pradesh
(B) Odisha, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Jharkhand
(C) Jharkhand, Chhattisgarh, Odisha, Madhya Pradesh
(D) Jharkhand, Odisha, Chhattisgarh, West Bengal
Ans: (D)


21. Which one of the following state is the largest producer of Coal in India?
(A) Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Chhattisgarh
(D) West Bengal
Ans: (C)


22. Growth of Chhotanagpur industrial region is linked with the discovery of
(A) Bauxite (B) Coal
(C) Iron-ore (D) Manganese
Ans: (B)


23. The correct sequence of the following coal producing States in terms of production in descending order is
(A) Chhattisgarh, Jharkhand, Odisha, Madhya Pradesh
(B) Odisha, Jharkhand, Chhattisgarh, Maharashtra
(C) Jharkhand, Chhattisgarh, Maharashtra, Odisha
(D) Jharkhand, Odisha, Chhattisgarh, Maharashtra
Ans: (A)


24. Three leading producers of Coal in descending order are
(A) Chhattisgarh, Jharkhand and Odisha
(B) Jharkhand, Chhattisgarh and Odisha
(C) Odisha, Chhattisgarh and Jharkhand
(D) Chhattisgarh, Madhya Pradesh and Andhra Pradesh
Ans: (A)


25. Jharkhand’s share in total coal production in country, is
(A) 40% (B) 45%
(C) 47% (D) 19%
Ans: (D)


26. In which one of the following states are Namchik-Namphuk coal field located?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Meghalaya
(C) Mizoram
(D) Manipur
Ans: (A)


27. In India two largest producers of Coal are
(A) Andhra Pradesh and Chhattisgarh
(B) Chhattisgarh and Odisha
(C) Chhattisgarh and Jharkhand
(D) Jharkhand and Madhya Pradesh
Ans: (C)


28. Talcher is a famous coal region, located in
(A) Andhra Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Jharkhand
(D) Odisha
Ans: (D)


29. The Korba coalfield is located in
(A) Odisha (B) Chhattisgarh
(C) West Bengal (D) Assam
Ans: (B)


30. In which of the following coal region the coal reserve is maximum?
(A) Jharia (B) Raniganj
(C) Korba (D) Singrauli
Ans: (B)


31. The contribution of Chhotanagpur in production of coal, is approx
(A) 20% (B) 40%
(C) 60% (D) 80%
Ans: (D)


32. Jharia coalfield is located in which of the following states?
(A) West Bengal
(B) Odisha
(C) Jharkhand
(D) Chhattisgarh
Ans: (C)


33. Coal mines in Jharkhand are located at
(A) Jharia (B) Jamshedpur
(C) Ranchi (D) Lohardaga
Ans: (A)


34. Which State has the largest reserves of Lignite Coal?
(A) Gujarat (B) Kerala
(C) Rajasthan (D) Tamil Nadu
Ans: (D)


35. What is chiefly found at Jharia in Jharkhand?
(A) Thorium (B) Silk
(C) Gold (D) Coal
Ans: (D)


36. Bisrampur is famous for the mining of
(A) Copper-ore
(B) Iron-ore
(C) Coal
(D) Manganese
Ans: (C)


37. Largest deposit of lignite coal is found in India at
(A) Jharkhand
(B) Odisha
(C) Jammu and Kashmir
(D) Tamil Nadu
Ans: (D)


38. On the outline map of India (a),(b), (c) and (d) depict the location of four coal fields. Which one of the following is not correctly shown on the map of India.
(A) Satpura (B) Son valley
(C) Korba (D) Karanpura
Ans: (D)


39. Maximum Coal is used in
(A) Energy Production
(B) Iron and steel industry
(C) Railway
(D) Streamships
Ans: (A)


40. Ankleshwar is famous for
(A) Petrol reserves
(B) Diamond mines
(C) Atomic power station
(D) Multipurpose river project
Ans: (A)


41. Which one of the following states is the largest producer of petroleum?
(A) Assam
(B) Gujarat
(C) Rajasthan
(D) Andhra Pradesh
Ans: (C)


42. The leading producer of petroleum in India is
(A) Assam (B) Gujarat
(C) Rajasthan (D) Maharashtra
Ans: (C)


43. The oldest oil field in India is
(A) Bombay High, Maharashtra
(B) Ankleshwar, Gujarat
(C) Navgam, Gujarat
(D) Digboi, Assam
Ans: (D)


44. Navgam oilfield is located in
(A) Assam
(B) Gujarat
(C) Maharashtra
(D) Andhra Pradesh
Ans: (B)


45. In which State is the Lunej petrol producing area located?
(A) Assam
(B) Mumbai High
(C) Arunachal Pradesh
(D) Gujarat
Ans: (D)


46. Which one amongst the following is the oldest refinery in India?
(A) Haldia (B) Digboi
(C) Koyali (D) Mathura
Ans: (B)


47. Where was the first oil well drilled in India?
(A) Digboi
(B) Makum
(C) Naharkatiya
(D) Lakwa
Ans: (B)


48. Which one of the following pair is correctly matched?
(A) Haldia – Odisha
(B) Jamnagar – Maharashtra
(C) Numaligarh – Gujarat
(D) Panagudi – Tamil Nadu
Ans: (D)


49. Which pair is correctly matched?
(A) Assam – Barauni oil refinery
(B) Andhra Pradesh – Visakhapatnam oil refinery
(C) Maharashtra – Koyna oil refinery
(D) Gujarat – Mathura oil refinery
Ans: (B)


50. When did the first oil crisis/energy crisis occur in India?
(A) During 1950’s and 1960’s
(B) During 1930’s and 1940’s
(C) During 1990’s and 2000’s
(D) During 1970’s and 1980’s
Ans: (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *