Indian Geography MCQs for UPSC, SSC, Banking, Railway, S-PCS, CDS, NDA, IFS, IES, exams (Part-22)

 1. Consider the following statements.

1. India ranks first in the world in fruit production.
2. India ranks second in the world in the export of tobacco. Which of these statements is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (D)


2. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists.
(a) Barley (b) Rice
(c) Millets (d) Tea List-II
(Geographical Conditions)
1. Hot and dry climate with poor soil
2. Cool climate with poorer soil
3. Warm and moist climate with high altitude
4. Hot and moist climate with rich soil Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3 (B) 3 4 1 2
(C) 2 1 4 3 (D) 3 2 4 1
Ans: (A)


3. Arrange the following states of India in descending order of their maize production and select the correct answer from the code given below.
1. Andhra Pradesh
2. Bihar
3. Karnataka
4. Rajasthan Code
(A) 3, 2, 4, 1 (B) 1, 2, 3, 4
(C) 4, 3, 1, 2 (D) 1, 3, 4, 2
Ans: (D)


4. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Board)
(a) Coffee Board
(b) Rubber Board
(c) Tea Board
(d) Tobacco Board List-II (Headquarters)
1. Bengaluru 2. Guntur
3. Kottayam 4. Kolkata Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1 (B) 1 3 4 2
(C) 2 3 4 1 (D) 1 4 3 2
Ans: (B)


5. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Cotton (b) Flax
(c) Sugarbeet (d) Jute List-II
1. Rainfall 1000-1500 mm; Temperature 40º-60ºC
2. Rainfall 1500-2000 mm; Temperature 25º-35ºC
3. Rainfall 600-800 mm; Temperature 5º-18ºC
4. Rainfall 500-1000 mm; Temperature 18º-22ºC
5. Rainfall 500-600 mm; Temperature 18º-22ºC Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2 (B) 2 3 5 4
(C) 4 5 2 1 (D) 4 3 5 2
Ans: (D)


6. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Jute (b) Tea
(c) Rubber (d) Sugarcane List-II
1. Assam
2. Kerala
3. West Bengal
4. Uttar Pradesh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4 (B) 4 3 1 2
(C) 2 4 3 1 (D) 1 2 3 4
Ans: (A)


7. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Crop)
(a) Groundnut (b) Mustard
(c) Soyabean (d) Coconut List-II (State)
1. Andhra Pradesh
2. Rajasthan
3. Madhya Pradesh
4. Kerala Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 2 1 3 4
(C) 1 2 3 4 (D) 4 3 2 1
Ans: (C)


8. Consider the following crops of India.
1. Cowpea
2. Green Gram
3. Pigeon Pea Which of the above is/are used as pulse, fodder and green manure?
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2
(C) Only 1 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


9. Consider the following crops of India.
1. Groundnut
2. Sesame
3. Pearl millet Which of the above is/are predominantly rainfed crop/crops?
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2 and 3
(C) Only 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


10. Consider the following statements. Assertion (A): West Bengal is the leading producer of fish in India. Reason (R): West Bengal has well-developed fishing industry along the sea coast. Select the correct answer from the code given below.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)

11. A state in India has the following characteristics.
1. Its Northern part is arid and semi-arid.
2. Its central part produces cotton.
3. Cultivation of cash crops is predominant over food crops. Which one of the following states has all of the above characteristics?
(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Ans: (B)


12. About one-third of India’s cattle population is found in the three states, these are
(A) Bihar, Maharastra and Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh, West Bengal and Uttar Pradesh
(C) Punjab, Orissa and Rajasthan
(D) Andhra Pradesh, Karnataka and Rajasthan
Ans: (B)


13. Consider the following pairs. Region Well-known for the production of
1. Kinnaur – Arecanut
2. Mewat – Mango
3. Coromandel – Soyabean Which of the above pairs is/are correctly matched?
(A) Only 1 and 2
(B) Only 3
(C) 1, 2 and 3
(D) None of the above
Ans: (D)


14. Stock Farming is
(A) Growing of 2-3 crops at the same time
(B) Breeding of animals
(C) Crop rotation
(D) None of the above
Ans: (B)


15. Most milk yielding goat breed in India is
(A) Barbari (B) Jamunapari
(C) Kali Bengali (D) Beetal
Ans: (B)


16. National Dairy Research Institute is located at
(A) Jhansi (B) New Delhi
(C) Ludhiana (D) Karnal
Ans: (D)


17. Largest density of number of cattle in per 100 hectare gross cultivable land is in
(A) Bihar
(B) Haryana
(C) Madhya Pradesh
(D) Uttar Pradesh
Ans: (A)


18. The cow breed known for high milk yield is
(A) Gangatiri (B) Haryana
(C) Sahiwal (D) Tharparkar
Ans: (C)


19. Where are the Tharparkar species found?
(A) Tribal Belt
(B) Border region of Rajasthan
(C) Hadauti Region
(D) Torawati Region
Ans: (B)


20. What is ‘Operation Flood’ associated with?
(A) Flood Control
(B) Irrigation Project
(C) Storage of Food grains
(D) Milk Production and Distribution
Ans: (D)


21. India’s place in milk production in the world is
(A) First (B) Second
(C) Third (D) Fourth
Ans: (A)


22. White Revolution is related to
(A) Egg production
(B) Milk production
(C) Wheat production
(D) Fish production
Ans: (B)


23. Who is known as the father of India’s ‘White Revolution’?
(A) Dr. Varghese Kurien
(B) Dr. Hargovind Khurana
(C) Dr. Homi Bhabha
(D) Dr. Rajendra Prasad
Ans: (A)


24. Which of the following statements are correct?
1. Largest number of cattle are found in Madhya Pradesh.
2. Largest number of Buffaloes in India are found in Uttar Pradesh.
3. Largest number of sheep in India are found in Rajasthan.
4. Uttar Pradesh in India is the largest producer of cow milk. Select the correct answer using the code given below.
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 3 and 4 (D) 1 and 4
Ans: (A)


25. Who among the following is associated with ‘White Revolution’?
(A) P.J. Kurien
(B) Varghese Kurien
(C) M.S. Swaminathan
(D) M.S. Raghunathan
Ans: (B)

26. The maximum prosperity of minerals is in
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) Maharashtra
(D) Tamil Nadu
Ans: (A)


27. In which of the following parts of India are the largest reserves of minerals resources found?
(A) West (B) South
(C) North (D) South-East
Ans: (D)


28. Huge amount of sources found in the Vindhya rocks are of
(A) Lime Stone (B) Besalt
(C) Lignite (D) Iron-ore
Ans: (A)


29. The most mineralised rock system of India is
(A) Cuddapah System
(B) Dharwar System
(C) Gondwana System
(D) Vindhayan System
Ans: (B)


30. Which of the following is an iron region?
(A) Siwan (B) Jharia
(C) Kudremukh (D) Singhbhum
Ans: (C)


31. Most rich state in minerals in India is
(A) Rajasthan
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Orissa
Ans: (A)


32. Which of the following geological systems of rocks contain rich reserve of iron-ore in India?
(A) Vidhyan system
(B) Cuddapah system
(C) Gondwana system
(D) Dharwar system
Ans: (D)


33. In which rock system, out of the following, is iron-ore found in India?
(A) Vindhyan (B) Cuddapah
(C) Dharwar (D) Gondwana
Ans: (C)


34. Which mineral is found in Nathraki- Pal area of Rajasthan?
(A) Iron-ore (B) Copper
(C) Lead & zinc (D) Manganese
Ans: (A)


35. Iron-ore is not available in which of the following Indian state?
(A) Bihar
(B) Madhya Pradesh
(C) Odisha
(D) Punjab
Ans: (D)


36. Which among the following is the largest mechanized mine in India?
(A) Ratnagiri mine
(B) Jaipur mine
(C) Sundergarh mine
(D) Bailadila mine
Ans: (D)


37. Bailadila mines are related to which mineral?
(A) Iron-ore
(B) Coal
(C) Manganese-ore
(D) Mica
Ans: (A)


38. Rajasthan has near monopoly in
(A) Copper (B) Mica
(C) Zinc (D) Dolomite
Ans: (C)


39. Which of the following Iron-ores is mined at Bailadila?
(A) Haematite (B) Siderite
(C) Limonite (D) Magnetite
Ans: (A)


40. In which of the following states of India, silver is not found?
(A) Odisha
(B) Andhra Pradesh
(C) Gujarat
(D) Jharkhand
Ans: (C)


41. Asia’s best zinc and lead reserves are available in
(A) Rajpur Dariba of Rajsamand District
(B) Delwara of Udaipur District
(C) Rampur Agacha of Bhilwara District
(D) Jhamar Kodra of Udaipur District
Ans: (C)


42. At which of the following places the Copper Industry is located?
(A) Tarapur (B) Titagarh
(C) Ranchi (D) Khetri
Ans: (D)


43. ‘Khetri’ is famous for
(A) Iron-ore (B) Copper
(C) Manganese (D) Bauxite
Ans: (B)


44. Which of the following states has the largest reserve of copper?
(A) Bihar (B) Jharkhand
(C) Karnataka (D) Rajasthan
Ans: (D)


45. Copper is found in
(A) Kesali (Mandala)
(B) Dalli Rajahara (Durg)
(C) Bailadila (Bastar)
(D) Malajkhand (Balaghat)
Ans: (D)


46. Bauxite is an ore of
(A) Lead (B) Aluminium
(C) Zinc (D) Copper
Ans: (B)


47. In which of the following areas given in the map, was the deposit of copper found by the atomic minerals cell of the department of Atomic Energy? Copper 1 2 3 4
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4
Ans: (D)


48. Top producer of Tin in India is
(A) Andhra Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Jharkhand
(D) Odisha
Ans: (B)


49. Two leading producers of Bauxite in India are
(A) Jharkhand and Gujarat
(B) Odisha and Gujarat
(C) Odisha and Maharashtra
(D) Odisha and Jharkhand
Ans: (B)


50. The only state with Tin resources in India is
(A) Chhattisgarh
(B) Jharkhand
(C) Madhya Pradesh
(D) Odisha
Ans: (A)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *