Indian Geography MCQs for UPSC, SSC, Banking, Railway, S-PCS, CDS, NDA, IFS, IES, exams (Part-20)

 1. Moonga is such a variety of silk which is obtained in the world only from India in

(A) Assam
(B) Bihar
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Ans: (A)


2. The discovery of Oak flora in 1966 added a new chapter to the history of Indian Sericulture. Which one of the following states is the leading producer of Oak tussar silk?
(A) Assam (B) Bihar
(C) Manipur (D) Orissa
Ans: (C)


3. More than three-fourth of India’s production of raw silk comes from
(A) Andhra Pradesh and Karnataka
(B) Andhra Pradesh and West Bengal
(C) Karnataka and Assam
(D) West Bengal and Manipur
Ans: (A)


4. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below.
1. Karnataka is the largest producer of raw silk in India.
2. Andhra Pradesh is the largest producer of mulburry silk in India.
3. Jharkhand is the largest producer of Tussar silk in India.
4. Meghalaya is the largest producer of Eri silk in India. Code
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3
(D) Only 2 and 4
Ans: (C)


5. Which of the following states of India is the largest producer of Silk Textiles?
(A) Karnataka
(B) Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh
(D) West Bengal
Ans: (A)

6. Which of the following States of India produces more than 70 percent coffee of the country alone?
(A) Tamil Nadu (B) Kerala
(C) Maharashtra (D) Karnataka
Ans: (D)


7. Which Indian state is the largest producer of Coffee?
(A) Maharashtra (B) Kerala
(C) Odisha (D) Karanataka
Ans: (D)


8. Which one of the following states is the largest producer of tea in India?
(A) Assam
(B) Tamil Nadu
(C) Arunachal Pradesh
(D) West Bengal
Ans: (A)


9. National Horticulture Board was established in the year.
(A) 1976 (B) 1987
(C) 1984 (D) 2002
Ans: (C)


10. India produces more than its need
(A) Tea
(B) Foodgrains
(C) Petroleum
(D) Petro-chemicals
Ans: (A)


11. From the export of which of the following cash crops maximum foreign exchange is earned?
(A) Tobacco (B) Flax
(C) Wheat (D) Tea
Ans: (D)


12. What is Green Gold?
(A) Coffee (B) Gold
(C) Paddy (D) Tea
Ans: (D)


13. In an area with annual rainfall of more than 200 cm and sloping hills which crop will be ideal?
(A) Jute (B) Cotton
(C) Tea (D) Maize
Ans: (C)


14. The largest producer of rubber in India is
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu
Ans: (C)


15. Which one of the following is an important crop of the Barak Valley?
(A) Jute (B) Tea
(C) Sugarcane (D) Cotton
Ans: (C)


16. Which state is the largest producer of tobacco in India?
(A) Gujarat
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Madhya Pradesh
Ans: (B)


17. Which of the following state in India is famous for rubber cultivation?
(A) Karnataka
(B) Odisha
(C) Andhra Pradesh
(D) Kerala
Ans: (D)


18. In which of the following Indian state cultivation of coffee, rubber and tobacco is done?
(A) Karnataka (B) Meghalaya
(C) Goa (D) Maharashtra
Ans: (A)


19. In India more than one-third production of tobacco comes from
(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Karnataka
(D) Uttar Pradesh
Ans: (A)


20. The largest Coconut producing state in India is
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu
Ans: (C)


21. Main crop cultivated in India under plantation agriculture is
(A) Tea, Rubber, Coconut, Coffee
(B) Tea, Rubber, Sunflower, Soyabean
(C) Tea, Banana, Grapes, Coconut
(D) Tea, Rubber, Coconut, Soyabean
Ans: (A)


22. Kerala state is famous world over for cultivating
(A) Rubber (B) Sugarcane
(C) Spices (D) Rice
Ans: (C)


23. Which of the following states is not known for the production of cardamom?
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Odisha
Ans: (D)


24. Cloves are obtained from
(A) Roots (B) Stem
(C) Fruits (D) Flower-bud
Ans: (D)


25. State known to be as ‘Spice Garden’ is
(A) Kerala (B) Karnataka
(C) Tamil Nadu (D) Gujarat
Ans: (A)


26. The biggest producer of spices in India is
(A) Gujarat
(B) Andhra Pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Punjab
Ans: (B)


27. Which of the following spice in India is known as ‘Black diamond’?
(A) Black pepper (B) Cardamom
(C) Cloves (D) Saffron
Ans: (A)


28. Consider the following statements.
1. Chikmagalur is well-known for sugar production.
2. Mandya is well-known as a coffee-producing region. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (D)


29. Which of the following is a major producer of cashewnut?
(A) Goa (B) Maharashtra
(C) Kerala (D) Karnataka
Ans: (B)


30. Assertion (A): India is a major tea exporter country. Reason (R): Domestic consumption of tea in India is very poor. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


31. Though coffee and tea both are cultivated on hill slopes, there is some difference between them regarding their cultivation. In this context, consider the following statements.
1. Coffee plant requires a hot and humid climate of tropical areas whereas tea can be cultivated in both tropical and subtropical areas.
2. Coffee is propagated by seeds but tea is propagated by stem cuttings only. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (C)


32. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Crops)
(a) Jute (b) Tea
(c) Rubber (d) Sugarcane List-II (States)
1. Assam 2. Kerala
3. West Bengal 4. Uttar Pradesh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4 (B) 4 3 1 2
(C) 2 4 3 1 (D) 1 2 3 4
Ans: (A)

33. Consider the following statements and select the correct answer from the given code.
1. Tea is the main crop of Assam.
2. Coffee is the main crop of Tamil Nadu.
3. Tobacco is cultivated on a large scale in Andhra Pradesh.
4. Jute is the main crop of Chhattisgarh. Code
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 1 and 4 (D) 2 and 3
Ans: (B)


34. Jhuming is practised mostly in
(A) Assam
(B) Andhra Pradesh
(C) Nagaland
(D) Madhya Pradesh
Ans: (C)


35. Qualities of an area in India are as follows
1. Hot and moist climate.
2. 200 cm annual rainfall.
3. Mountain slopes of height up to 1100 metre.
4. 15ºC to 30ºC range of annual temperature. Which of the following produces you will find most suitable to grow in above type of climate?
(A) Mustard
(B) Cotton
(C) Black pepper
(D) Virginia tobacco
Ans: (C)


36. What is Jhuming (also known as Paida) system?
(A) Cutting of jungle and leaving it to dry
(B) Excessive use of chemical fertilizer
(C) Irrigation
(D) Dry farming
Ans: (A)


37. Jhum cultivation is a problem in the hilly areas of
(A) Assam and Bihar
(B) Bihar and Odisha
(C) Odisha and Madhya Pradesh
(D) Maharashtra and U.P.
Ans: (A)


38. In which of the following states of India was the potato production maximum?
(A) Uttar Pradesh
(B) West Bengal
(C) Bihar
(D) Madhya Pradesh
Ans: (A)


39. What is ‘Jhum’?
(A) A folk dance
(B) The name of a river valley
(C) A trile
(D) A type of cultivation
Ans: (D)


40. Which one of the following pairs is not correctly matched? Crop Largest Producer
(A) Potato – Uttar Pradesh
(B) Coconut – Kerala
(C) Banana – Maharashtra
(D) Tobacco – Andhra Pradesh
Ans: (C)


41. National Research Centre for Banana is located at
(A) Trichy (B) Bhusawal
(C) Saharanpur (D) Pune
Ans: (A)


42. The state of India, which has largest share in food grain production is
(A) Punjab (B) Haryana
(C) Maharashtra (D) Uttar Pradesh
Ans: (D)


43. Which of the following is the right decreasing order of production of the given food grain in India?
(A) Wheat – Rice – Pulses – Coarse Grain
(B) Rice – Wheat – Pulses – Coarse Grain
(C) Wheat – Rice – Coarse Grain – Pulses
(D) Rice – Wheat – Coarse Grain – Pulses
Ans: (D)


44. Which of the following is not correctly matched? Agricultural Produce (2015) – State
(A) Largest producer of coffee – Karnataka
(B) Largest producer of potato – Madhya Pradesh
(C) Largest producer of cotton – Gujarat
(D) Largest producer of wheat – Uttar Pradesh
Ans: (B)


45. The State of India which stands first in production of cotton, groundnut, salt and milk is
(A) Maharashtra (B) Punjab
(C) Rajasthan (D) Gujarat
Ans: (D)


46. Sugarcane, Beatroot, Sweet pea, Gram, Arhar and Frasbean come under which of the following?
(A) Two plant family
(B) Three plant family
(C) Four plant family
(D) Five plant family
Ans: (B)


47. Which of the following is not correctly matched?
(A) Rice – Green hair
(B) Bajra – Ergot
(C) Pea – Powdery mildew
(D) Gram – Wilt
Ans: (A)


48. What was the estimated production of food grains in India for the year 2016-17?
(A) 230 million tonnes
(B) 210 million tonnes
(C) 257 million tonnes
(D) 275 million tonnes
Ans: (D)


49. India is the second largest producer of
(A) Coffee (B) Sugarcane
(C) Oilseeds (D) Tobacco
Ans: (B)


50. The Jute Industry in India is mainly concentrated in
(A) Kerala
(B) Orissa
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal
Ans: (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *