Indian Geography MCQs for UPSC, SSC, Banking, Railway, S-PCS, CDS, NDA, IFS, IES, exams (Part-19)

 1. Which States in India are the largest producers of sugarcane?

(A) Bihar and Uttar Pradesh
(B) Uttar Pradesh and Rajasthan
(C) Andhra Pradesh and Jammu and Kashmir
(D) Punjab and Himachal Pradesh
Ans: (A)


2. The first three leading producers of sugar in India are
(A) Maharashtra, Uttar Pradesh, Tamil Nadu
(B) Uttar Pradesh, Maharashtra, Bihar
(C) Uttar Pradesh, Maharashtra, Karnataka
(D) Bihar, Uttar Pradesh, Karnataka, Maharashtra
Ans: (C)


3. Sucrose content in sugarcane decreases
(A) if high rainfall occurs during the period of growth of the plant
(B) if frost occurs during the period of ripening
(C) if there is fluctuation in temperature during the period of growth of the plant
(D) if there is high temperature during the time of ripening
Ans: (B)


4. Which state is called the ‘Sugar bowl’ of India?
(A) Andhra Pradesh
(B) Bihar
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh
Ans: (D)


5. Sakkar Nagar is an important sugar producing centre of
(A) Haryana
(B) Andhra Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh
Ans: (B)


6. Breeding work on sugarcane is being done at
(A) Lucknow
(B) Shahjahanpur
(C) Shravasti
(D) Coimbatore
Ans: (D)


7. The first Sugar Mill in India was set up in 1903 at
(A) Pratapgarh (B) Pratappur
(C) Mawana (D) Balrampur
Ans: (B)


8. What time is taken by Adsali Sugarcane crop to get ripen?
(A) 6 months (B) 12 months
(C) 18 months (D) 24 months
Ans: (C)


9. Sugarcane seeds are produced in
(A) I.I.S.R., Lucknow
(B) I.A.R.I., New Delhi
(C) Directorate of Seed Research, Mau
(D) S.B.I., Coimbatore
Ans: (D)


10. What are the significances of a practical approach to sugarcane production known as ‘Sustainable Sugarcane Initiative’?
1. Seed cost is very low in this compared to the conventional method of cultivation.
2. Drip irrigation can be practiced very effectively in this.
3. There is no application of chemical/inorganic fertilizers at all in this.
4. The scope for intercropping is more in this compared to the conventional method of cultivation. Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1, 2 and 4
(C) Only 2, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (B)


11. Consider the following statements.
1. Molasses is a by-product of sugar production process.
2. Bagasse obtained from sugar mills is used as a fuel in the boilers to generate steam in sugar factories.
3. Sugar can only be produced from sugarcane as the raw material. Which of these statements is/are correct?
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


12. Which factors have facilitated the locational shift of the sugar industry from North India to South India?
1. Per acre higher yield of sugarcane.
2. Higher sucrose content of sugarcane.
3. Longer crushing season.
4. Cheap labour. Select the correct answer using the code given below.
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3 (D) 2, 3 and 4
Ans: (C)

13. Which of the following statements is/are correct regarding sugar industry?
1. India accounts for more than 15% of the total sugar production of the world.
2. Sugar Industry is the second largest Agricultural base industry in India.
3. India is the biggest consumer of sugar.
4. India is the largest producer of sugar. Code
(A) 1 and 2 (B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 3 (D) 1 and 4
Ans: (C)


14. Yellow Revolution is related to
(A) Pulse production
(B) Paddy production
(C) Fish production
(D) Oilseed production
Ans: (D)


15. Consider the following statements.
1. India is the original home of the cotton plant.
2. India is the first country in the world to develop hybrid cotton variety leading to increased production. Which of these statements is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (C)


16. Which of the following is the oil seed crop?
(A) Masoor (B) Lobia
(C) Sunflower (D) Barseem
Ans: (C)


17. Which is the most suitable crop for dry land farming?
(A) Sugarcane (B) Jute
(C) Wheat (D) Groundnut
Ans: (D)


18. ‘Pegging’ is a useful phenomenon in
(A) Sugarcane (B) Sweet potato
(C) Groundnut (D) Tapioca
Ans: (C)


19. Yellow Revolution is related to
(A) Production of Foodgrain
(B) Production of Oilseeds
(C) Production of Milk
(D) Production of Fish
Ans: (B)


20. The leading producer of Soyabean in India is
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan
Ans: (C)


21. Which of the following states is the leading producer of Soyabean?
(A) Maharashtra
(B) Madhya Pradesh
(C) Punjab
(D) Kerala
Ans: (B)


22. During 1992-93 there was a record production in
(A) Rice (B) Sugarcane
(C) Pulses (D) Oilseeds
Ans: (D)


23. Which state of India occupies largest area under Soyabean cultivation?
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Uttar Pradesh
(D) Punjab
Ans: (A)


24. Which of the following states is the largest producer of groundnut in India?
(A) Tamil Nadu
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Gujarat
Ans: (D)


25. The largest producer of oilseeds in India is
(A) Gujarat
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Uttar Pradesh
Ans: (B)


26. Rajasthan is the chief producer of
(A) Gram (B) Mustard
(C) Cotton (D) Wheat
Ans: (B)


27. The State of India with low acreage, but very high per hectare yield of groundnut is
(A) Uttar Pradesh
(B) West Bengal
(C) Punjab
(D) Chhattisgarh
Ans: (C)


28. ‘Pusa Bold’ is a variety of
(A) Wheat (B) Mustard
(C) Gram (D) Groundnut
Ans: (B)


29. ‘Varuna’ is a variety of
(A) Mustard (B) Linseed
(C) Sunflower (D) Sesame
Ans: (A)


30. Large quantity of gypsum is required for
(A) Rice cultivation
(B) Barseem cultivation
(C) Wheat cultivation
(D) Groundnut cultivation
Ans: (D)


31. ‘Pitambari’ is a variety of
(A) Paddy (B) Gram
(C) Mustard (D) Wheat
Ans: (C)


32. Consider the map given below. India a b c d The place marked a, b, c and d in the map are respectively known for the cultivation of
(A) Groundnut, Ragi, Tobacco and Sugarcane
(B) Groundnut, Sugarcane, Ragi and Tobacco
(C) Ragi, Sugarcane, Groundnut and Tobacco
(D) Ragi, Groundnut, Sugarcane and Tobacco
Ans: (B)

33. ‘Kaushal’ is an improved variety of
(A) Chickpea (B) Cotton
(C) Groundnut (D) Wheat
Ans: (C)


34. The largest pulses producing state in India
(A) Andhra Pradesh
(B) Bihar
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan
Ans: (C)


35. Major oilseeds produced in India are
1. Sesame 2. Mustard
3. Groundnut 4. Soyabean Which of the following option represents correct decreasing order of the production of above oilseeds?
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 3, 2, 4, 1
(C) 2, 4, 3, 1
(D) 4, 3, 2, 1
Ans: (D)


36. Which one of the following countries is the major producer and consumer of pulses?
(A) U.S.A. (B) China
(C) England (D) India
Ans: (D)


37. Which of the following states was the largest producer of pulses?
(A) Tamil Nadu
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh
Ans: (D)


38. The type of crop which is able to fix nitrogen from air is
(A) Wheat (B) Legumes
(C) Coffee (D) Rubber
Ans: (B)


39. Which among the following products is not usually exported from India?
(A) Wheat (B) Rice
(C) Sugar (D) Pulses
Ans: (D)


40. Which of the following is not correctly matched?
(A) Arhar – Neelam
(B) Groundnut – Chandra
(C) Lentil – Pant L-406
(D) Mustard – Varuna
Ans: (A)


41. Which nutrient is considered essential for growing pulse crop?
(A) Chromium (B) Cobalt
(C) Iodine (D) Sodium
Ans: (B)


42. The place of origin of red gram is
(A) America (B) India
(C) South Africa (D) Egypt
Ans: (B)


43. Balanced Fertilizers Ratio (NPK) for legume crops is
(A) 1 : 2 : 2 (B) 3 : 2 : 1
(C) 4 : 2 : 1 (D) 2 : 2 : 1
Ans: (A)


44. Which of the following is correctly matched?
(A) Arhar – Bahar
(B) Barley – PVW 343
(C) Gram – Aparna
(D) Paddy – NW 1014
Ans: (A)


45. Malaviya Chamatkar is a variety of
(A) Pea
(B) Pigeon-Pea (Arhar)
(C) Moong
(D) Wheat
Ans: (B)


46. The leafless variety of pea is
(A) Arkel (B) Azad Pea-I
(C) Aparna (D) L-116
Ans: (C)

47. ‘Bahar’ is a popular variety of
(A) Pea (B) Groundnut
(C) Pigeon pea (D) Gram
Ans: (C)


48. Which of the following pair is correctly matched?
(A) Eri-silk – Assam
(B) Moonga silk – Arunachal Pradesh
(C) Mulburry silk – Jharkhand
(D) Tussar silk – Karnataka
Ans: (A)


49. Assertion (A): India has shortage of pulses, but not of protein. Reason (R): There is priority in demand of pulses. In the reference of the above, which of the following is correct? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


50. Which state is the largest ‘silk’ producing state?
(A) Bihar
(B) Chhattisgarh
(C) Karnataka
(D) Assam
Ans: (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *