Indian Geography MCQs for UPSC, SSC, Banking, Railway, S-PCS, CDS, NDA, IFS, IES, exams (Part-17)

 1. Assertion (A): Green Revolution Technology played a crucial role in gradually transforming traditional agriculture into modern scientific one. Reason (R): It did not involve much of social and environmental cost. Select the correct answer from the code given below. Code

(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


2. Green Revolution was the result of adoptation of new Agricultural Strategy, which was introduced in 20th century during decades of
(A) Fifties (B) Seventies
(C) Sixties (D) Eighties
Ans: (B)


3. The ‘Father of Green Revolution’ in the world is
(A) Norman E. Borlaug
(B) M.S. Swaminathan
(C) G.S. Khush
(D) B.P. Pal
Ans: (A)


4. Who among the following was closely associated with Green Revolution?
(A) Dr. M.S. Swaminathan
(B) Kr. Kurien
(C) C. Subrahmaniam
(D) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
Ans: (A)


5. The term ‘Evergreen Revolution’ has been used for increasing agricultural production in India by
(A) Norman E. Borlaug
(B) M.S. Swaminathan
(C) Raj Krishna
(D) R.K.V. Rao
Ans: (B)


6. Green revolution is related to
(A) Millet production
(B) Pulse production
(C) Wheat production
(D) Oilseed production
Ans: (C)


7. Green revolution means
(A) Use of green manure
(B) Grow more crops
(C) High yield variety programme
(D) Green vegetation
Ans: (C)


8. The impact of Green Revolution was felt most in the production of
(A) Oilseed (B) Wheat
(C) Sugarcane (D) Pulses
Ans: (B)


9. Which one of the following crops is the highest beneficiary of the Green Revolution in both production and productivity?
(A) Jawar (B) Maize
(C) Rice (D) Wheat
Ans: (D)


10. Which was the main crop used in the Green Revolution?
(A) Japonica rice
(B) Indian rice
(C) Amer wheat
(D) Mexican wheat
Ans: (D)


11. After Independence India progressed maximum
(A) In the production of Rice
(B) In the production of Pulses
(C) In the production of Jute
(D) In the production of Wheat
Ans: (D)


12. Rainbow Revolution is related with
(A) Green revolution
(B) White revolution
(C) Blue revolution
(D) All of the above
Ans: (D)


13. As a result of ‘Green Revolution’ the yield per hectare of wheat touched the record figure of
(A) 1500 kg (B) 2000 kg
(C) 2222 kg (D) 3000 kg
Ans: (B)


14. Black revolution is related to the
(A) Fish production
(B) Coal production
(C) Crude oil
(D) Mustard production
Ans: (C)


15. Pink Revolution is associated with
(A) Cotton (B) Garlic
(C) Grapes (D) Onion
Ans: (D)


16. The ‘Blue Revolution’ is associated with
(A) Agriculture
(B) Iron and Steel Industry
(C) Irrigation
(D) Fishing
Ans: (D)


17. Which of the following is not correctly matched? Revolution Related to
(A) Golden – Horticulture
(B) White – Milk
(C) Blue – Poultry
(D) Green – Agriculture
Ans: (C)


18. Zero Till Seed cum Fertilizer Drill was developed at
(A) P.A.U. Ludhiana
(B) G.B. Pant University of Agriculture and Technology, Pantnagar
(C) IISR, Lucknow
(D) IARI, New Delhi
Ans: (B)


19. Among the following, which one is related to Blue Revolution in India?
(A) Floriculture (B) Sericulture
(C) Pisciculture (D) Horticulture
Ans: (C)


20. What is true about the second green revolution in India?
1. It aims at further increasing production of wheat and rice in areas already benefited from green revolution.
2. It aims at extending seedwater- fertilizer technology to areas which hitherto could not benefit from green revolution.
3. It aims at increasing yields of crops other than those used for green revolution in the beginning.
4. It aims at integrating cropping with animal husbandary, social forestry and fishing. Select the correct answer from the code given below.
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 2 and 4 (D) 1 and 4
Ans: (C)


21. Which one of the following is not correctly matched with regard to revolution in agriculture?
(A) White – Milk
(B) Green – Food grains
(C) Golden – Horticulture
(D) Blue – Poultry
Ans: (D)


22. Assertion (A): Green Revolution has resulted in the growth of food grain production in India. Reason (R): Regional disparties have been aggravated due to green revolution in India. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)

23. Select the component of the Green Revolution by using the given code.
1. High-yielding varieties of seeds
2. Irrigation
3. Rural Electrification
4. Rural roads and marketing Code
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1, 2 and 3
(C) Only 1, 2 and 4
(D) All four
Ans: (D)


24. Which of the following is not a Kharif crop?
(A) Groundnut (B) Maize
(C) Masoor (D) Paddy
Ans: (C)


25. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Area)
(a) Growth in Food Production
(b) Milk Production
(c) Fisheries
(d) Fertilizers List-II (Revolution)
1. Green Revolution
2. Blue Revolution
3. White Revolution
4. Grey Revolution Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 3 1 4 2
(C) 2 4 3 1 (D) 3 2 4 1
Ans: (A)


26. In which months is the Rabi crop sown?
(A) March – April
(B) June – July
(C) October – November
(D) January – February
Ans: (C)


27. Which of the following is not a Rabi Crop?
(A) Lady’s finger (B) Carrot
(C) Radish (D) Pea
Ans: (A)


28. Which is not a Kharif crop?
(A) Paddy (B) Gram
(C) Maize (D) Jowar
Ans: (B)


29. Which one of the following is a ‘Rabi’ crop?
(A) Cotton (B) Maize
(C) Arhar (D) Mustard
Ans: (D)


30. Which one of the following sets of conditions are necessary for a good cultivation of wheat?
(A) Moderate temperature and moderate rainfall
(B) High temperature and heavy rainfall
(C) High temperature and moderate rainfall
(D) Low temperature and low rainfall
Ans: (A)


31. Which of the following is odd on the basis of crops?
(A) Paddy (B) Jowar
(C) Maize (D) Wheat
Ans: (D)


32. Cash crop does not consist
(A) Sugarcane (B) Cotton
(C) Jute (D) Wheat
Ans: (D)


33. Which one is an example of ‘Parallel Cropping’?
(A) Potato and Rice
(B) Wheat and Mustard
(C) Cotton and Wheat
(D) Sorghum and Potato
Ans: (B)


34. With which of the following countries has India done an agreement to import 15 lakh tonne wheat with a view to the possibility of less production?
(A) Australia (B) Mexico
(C) U.S.A. (D) Canada
Ans: (A)


35. Which group of crops mentioned below comprises of Cash Crop?
(A) Wheat, Maize, Rice
(B) Gram, Peas, Wheat
(C) Cotton, Sugarcane, Bananas
(D) Rice, Gram, Tea
Ans: (C)


36. The highest wheat producing state of India is
(A) Haryana (B) Punjab
(C) Bihar (D) Uttar Pradesh
Ans: (D)


37. Which one of the following sequence is correct in the context of three largest wheat producing states?
(A) Punjab, Uttar Pradesh and Haryana
(B) Uttar Pradesh, Haryana and Punjab
(C) Uttar Pradesh, Punjab and Haryana
(D) Punjab, Haryana and Uttar Pradesh
Ans: (C)


38. ‘Mahi Sugandha’ is a variety of
(A) Rice (B) Wheat
(C) Sunflower (D) Mustard
Ans: (A)


39. Which among the following States was the largest producer of wheat in India?
(A) Haryana (B) Uttar Pradesh
(C) Punjab (D) Bihar
Ans: (B)


40. Which of the following wheat varieties has been developed through induced mutation?
(A) Kalyan Sona
(B) Sonora-64
(C) Sharbati Sonam
(D) Sonalika
Ans: (B)


41. Uttar Pradesh ranks first in production of which of the following crops?
(A) Rice and Wheat
(B) Wheat and Sugarcane
(C) Rice and Sugarcane
(D) Wheat and Pulses
Ans: (B)


42. Macaroni wheat is most suitable under what conditions?
(A) Highly irrigated conditions
(B) Late sown conditions
(C) Rainfed conditions
(D) None of the above
Ans: (C)


43. Dwarfing gene in Wheat is
(A) Norin-10
(B) Dee-gee-woo-gen
(C) Opaque-2
(D) None of the above
Ans: (A)


44. ‘Pusa Sindhu Ganga’ is a variety of
(A) Wheat (B) Paddy
(C) Lentil (D) Gram
Ans: (A)


45. Raj 3077 is a variety of
(A) Maize (B) Jowar
(C) Rice (D) Wheat
Ans: (D)


46. The production of wheat in India during 2006-07 and 2009-10 has
(A) Maintained an upward trend
(B) Experienced as shortfall
(C) Experienced fluctuations
(D) Remained stagnant
Ans: (A)


47. UP-308 is a variety of
(A) Rice (B) Wheat
(C) Cotton (D) Millet
Ans: (B)


48. Kalyana Sona is a variety of
(A) Rice (B) Maize
(C) Wheat (D) Jowar
Ans: (C)


49. Which one of the following is a disease of wheat crop?
(A) Blast (B) Tikka
(C) Dust (D) Rust
Ans: (D)


50. ‘Triticale’ is a cross between which of the following?
(A) Barley and Rye
(B) Wheat and Oat
(C) Wheat and Barley
(D) Wheat and Rye
Ans: (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *