Indian Geography MCQs for UPSC, SSC, Banking, Railway, S-PCS, CDS, NDA, IFS, IES, exams (Part-16)

 1. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Nangal Dam – Satluj river
(B) Sardar Sarovar – Narmada Project river
(C) Nagarjuna – Godavari Sagar river
(D) Hirakud Dam – Mahanadi
Ans: (C)


2. Which of the following State will be not benefitted by the ‘Kishau Dam Project’?
(A) Haryana
(B) Uttarakhand
(C) Himachal Pradesh
(D) Assam
Ans: (D)


3. ‘Gandak Project’ is a joint project of which two states?
(A) Bihar and Uttar Pradesh
(B) U.P and M.P.
(C) Bihar and West Bengal
(D) Bihar and M.P.
Ans: (A)


4. The most controversial ‘Babli Project’ is situated in which of the following States?
(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Madhya Pradesh
(D) Maharashtra
Ans: (D)


5. Which dam is not for irrigation?
(A) Bhavani Sagar
(B) Shiva Samudram
(C) Krishnaraj Sagar
(D) Bhakra Nangal
Ans: (B)


6. Consider the following statement. Assertion (A): River Damodar was known as ‘River of Sorrow’ in West Bengal prior to development of the Damodar Valley Corporation. Reason (R): Damodar in its upper reaches flows rapidly and in its lower reaches it runs too sluggishly. Select the correct answer using the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


7. Which of the following are not associated with the Chambal Valley Project?
1. Gandhi Sagar
2. Jawahar Sagar
3. Govind Sagar
4. Govind Ballabh Pant Sagar Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 3 and 4 (D) 1 and 4
Ans: (C)


8. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Project)
(a) Bhakhra
(b) Hirakud
(c) Idukki
(d) Nagarjuna Sagar List-II (Location)
1. Krishna 2. Periyar
3. Mahanadi 4. Satluj Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2 (D) 4 1 3 2
Ans: (B)


9. Match the following and select the correct answer from the code given below. List-I
(a) Hirakud Project
(b) Haldia Refinery
(c) Tarapur Nuclear Station
(d) Kudremukh Hills List-II
1. West Bengal 2. Orissa
3. Karnataka 4. Maharashtra Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4 (B) 1 2 4 3
(C) 2 1 4 3 (D) 1 2 3 4
Ans: (C)


10. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Mettur
(b) Mayurakshi
(c) Nagarjuna Sagar
(d) Hirakud List-II
1. Tamil Nadu
2. Andhra Pradesh
3. West Bengal
4. Odisha Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 2 4 3 1
(C) 4 3 1 2 (D) 3 1 4 2
Ans: (A)


11. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Rivers)
(a) Cauvery (b) Krishna
(c) Narmada (d) Chambal List-II (Dams)
1. Almatti
2. Mettur
3. Gandhi Sagar
4. Sardar Sarovar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3 (B) 2 1 4 3
(C) 2 1 3 4 (D) 1 3 4 2
Ans: (B)


12. Match List-I (River Valley Projects) with List-II (Rivers) on the basis of the code. List-I
(a) Shiva Samudram
(b) Nagarjuna Sagar
(c) Jayakwadi
(d) Tehri List-II
1. Bhagirathi 2. Cauvery
3. Godavari 4. Krishna Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1 (B) 2 4 1 3
(C) 2 3 4 1 (D) 2 1 4 3
Ans: (A)


13. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Multipurpose Project)
(a) Idukki
(b) Matatilla
(c) Nagarjuna Sagar
(d) Pochampad List-II (Rivers)
1. Betwa 2. Godavari
3. Krishna 4. Periyar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1 (B) 2 1 3 4
(C) 4 1 3 2 (D) 1 3 4 2
Ans: (C)


14. Match List-I (Dam Project) with List-II (State) on the basis of code.



(a) Rihand (b) Ukai
(c) Hirakud (d) Koyna List-II
1. Odisha 2. Maharashtra
3. Uttar Pradesh 4. Gujarat Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2 (B) 3 1 2 4
(C) 3 4 2 1 (D) 3 2 4 1
Ans: (A)


15. Match the following. List-I (Dams)
(a) Farakka (b) Ghatprabha
(c) Hirakud (d) Kakrapar List-II (States)
1. West Bengal 2. Odisha
3. Gujarat 4. Karnataka Select the correct answer from the code given below. Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3 (B) 2 4 3 1
(C) 4 3 2 1 (D) 1 2 3 4
Ans: (A)


16. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Multipurpose Project)
(a) Rihand Project
(b) Rani Laxmibai Dam Project
(c) Tehri Dam Project
(d) Ramganga Project List-II (Related River)
1. Ramganga 2. Bhagirathi
3. Son 4. Betwa Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 1 2 3 4
(C) 3 4 2 1 (D) 4 3 2 1
Ans: (C)


17. Which of the following pairs are correctly matched? Irrigation State Project
1. Damanganga – Gujarat
2. Girna – Maharashtra
3. Pamba – Kerala Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


18. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Rivers)
(a) Betwa (b) Mahanadi
(c) Chambal (d) Tapti List-II (Dams)
1. Hirakud 2. Matatila
3. Kakrapar 4. Gandhi Sagar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2 (B) 2 1 4 3
(C) 1 2 3 4 (D) 4 3 2 1
Ans: (B)

19. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Reservoir)
(a) Bhadra
(b) Bhavani Sagar
(c) Gandhi Sagar
(d) Rana Pratap Sagar List-II (State)
1. Karnataka
2. Madhya Pradesh
3. Rajasthan
4. Tamil Nadu Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1 (B) 1 2 3 4
(C) 4 2 1 3 (D) 1 4 2 3
Ans: (D)


20. First Agriculture University in India was established in the year
(A) 1955
(B) 1960
(C) 1965
(D) 1970
Ans: (B)


21. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (River Valley Project)
(a) Tilaiya Dam
(b) Panchet Hill Dam
(c) Ran Pratap Sagar Dam
(d) Matatila Dam List-II (River)
1. Damodar
2. Chambal
3. Barakar
4. Betwa Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4 (B) 2 3 4 1
(C) 1 2 3 4 (D) 4 1 2 3
Ans: (A)


22. The total number of Agroecological zones in India is
(A) 15 (B) 17
(C) 19 (D) 20
Ans: (D)


23. The first Agricultural University of the country is
(A) J.N.K.V., Jabalpur
(B) G.B.P.A.U., Pant Nagar
(C) P.A.U., Ludhiana
(D) R.A.U., Bikaner
Ans: (B)


24. If safe storage is to be ensured, the moisture content of food grains at the time of harvesting should not be higher than
(A) 14% (B) 16%
(C) 18% (D) 20%
Ans: (A)


25. Who has written ‘The History of Indian Agriculture’?
(A) M.S. Swaminathan
(B) S. Ayyapan
(C) K.B. Thomas
(D) M.S. Randhawa
Ans: (D)


26. Double cropping in agriculture means raising of
(A) Two crops at different times
(B) Two crops simultaneously
(C) One crop along with other crop
(D) None of the above
Ans: (A)


27. The approximate representation of land use classification in India is
(A) Net area sown 25%, forests 33%, other areas 42%
(B) Net area sown 58%, forests 17%, other areas 25%
(C) Net area sown 43%, forests 29%, other areas 28%
(D) Net area sown 47%, forests 23%, other areas 30%
Ans: (D)


28. Mixed farming consists of
(A) Growing of several crops in a planned way
(B) Growing rabi as well as kharif crops
(C) Growing several crops and also rearing animals
(D) Growing of fruits as well as vegetables
Ans: (C)


29. Which of the following is the chief characteristic of ‘mixed farming’?
(A) Cultivation of both cash crops and food crops
(B) Cultivation of two or more crops in the same field
(C) Rearing of animals and cultivation of crops together
(D) None of the above
Ans: (C)


30. Which of the following is not a characteristic of Indian Agriculture?
(A) Over-dependence on nature
(B) Low level of productivity
(C) Diversity of crops
(D) Predominance of large farms
Ans: (D)


31. In the given states leaving….. percentage of agriculture land is excessive.
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Uttar Pradesh
(D) Sikkim
Ans: (D)


32. Which of the following is not the reason for low productivity in Indian agriculture?
(A) Pressure of the population on the land
(B) Disguised unemployment
(C) Co-operative farming
(D) Small Land Holding
Ans: (C)


33. The reasons for low productivity in Indian agriculture is
(A) Overcrowding in Agriculture
(B) Small Land Holding
(C) Traditional agricultural practices
(D) All of the above
Ans: (D)


34. Agriculture in India is considered as
(A) A means of livelihood
(B) A profession
(C) A trade
(D) An industry
Ans: (A)


35. The average size of operational holdings in India is largest in
(A) Punjab
(B) Gujarat
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan
Ans: (D)


36. The two largest consumers of chemical fertilizers in India are
(A) Andhra Pradesh and Maharashtra
(B) Punjab and Haryana
(C) Punjab and Uttar Pradesh
(D) Uttar Pradesh and Andhra Pradesh
Ans: (D)


37. With reference to Indian agriculture, which one of the following statements is correct?
(A) About 90 percent of the area under pulses in India is rainfed
(B) The share of pulses in the gross cropped area at the national level has doubled in the last two decades
(C) India accounts for about 15 percent of the total area under rice cultivation in the world
(D) Rice occupies about 34 percent of the gross cropped area of India
Ans: (A)


38. Which of the following green manure crops contains highest amount of nitrogen?
(A) Dhaincha (B) Sunhemp
(C) Cow pea (D) Guar
Ans: (C)


39. In newly improved arid land the crop suitable for the green manure is
(A) Lobia
(B) Dhaincha
(C) Green Gram (Moong)
(D) Brown Hemp (Sanai)
Ans: (B)


40. In Southern India, the area of high agricultural productivity is found in
(A) Kerala coast
(B) Tamil Nadu coast
(C) Telangana
(D) Vidarbha
Ans: (B)


41. Balanced fertilizers are used to
(A) Increase the production
(B) Improve fertilizer use efficiency
(C) Maintain the productivity of the soil
(D) All of the above
Ans: (D)


42. Which one of the following states is the pioneer in introducing contract farming in India?
(A) Haryana (B) Punjab
(C) Tamil Nadu (D) Uttar Pradesh
Ans: (B)


43. The richest state in replenishable ground water resource is
(A) Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal
Ans: (C)


44. Which of the following is not true in respect of globalization impact on the Indian Agriculture?
(A) Climate change
(B) Emphasis on cash crops
(C) Growth of income inequality
(D) Reduction of subsidies
Ans: (A)


45. ‘Green agriculture’ involves
(A) Organic farming and emphasis on horticulture
(B) Avoiding pesticides, chemical fertilizers while focusing on horticulture and floriculture
(C) Integrated pest management, integrated nutrient supply and integrated natural resource management
(D) Emphasis on food crops, horticulture and floriculture
Ans: (C)


46. Agmark is
(A) Co-operative Committee for production of eggs
(B) Co-operative committee for farmers
(C) Regulated market of eggs
(D) Mark of Standard Guarantee
(Quality Certification)
Ans: (D)


47. Which one of the following best describes the main objective of ‘Seed Village Concept’?
(A) Encouraging the farmers to use their own farm seeds and discouraging them to buy the seeds from others
(B) Involving the farmers for training in quality seed production and thereby to make available quality seeds to others at appropriate time and affordable cost
(C) Earmarking some villages exclusively for the production of certified seeds
(D) Identifying the entrepreneurs in villages and providing them technology and finance to set up seed companies
Ans: (B)


48. In the context of food and nutritional security of India, enhancing the ‘Seed Replacement Rates’ of various crops helps in achieving the food production targets of the future. But what is/ are the constraint/constraints in its wider/greater implementation?
1. There is no National Seeds Policy in place.
2. There is no participation of private sector seed companies in the supply of quality seeds of vegetables and planting materials of horticultural crops.
3. There is a demand-supply gap regarding quality seeds in case of low value and high volume crops. Select the correct answer using the code given below.
(A) 1 and 2
(B) Only 3
(C) 2 and 3
(D) None of the above
Ans: (B)

49. Assertion (A): The dry zone of India has a predominantly agrarian economy. Reason (R): It has large potential for second Green Revolution. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


50. Normal Ernest Borlaug who is regarded as the Father of the Green Revolution is from which country?
(A) United States of America
(B) Mexico
(C) Australia
(D) New Zealand
Ans: (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *