General Awareness MCQs for UPSC, SSC, Banking, Railway, S-PCS, NDA exams (Part-1)

 1. Which of the following is true for instruments of Monetary Policy?

(a) Open market operations
(b) Bank rate policy
(c) Selective credit controls
(d) All options are correct.
Ans:
1. (d) Instruments of monetary policy include Repo Rate; Reverse Repo Rate; Liquidity Adjustment Facility (LAF), Marginal Standing Facility (MSF), Corridor, Bank Rate, Cash Reserve Ratio (CRR), Statutory Liquidity Ratio (SLR), Open Market Operations (OMOs) and Market Stabilisation Scheme (MSS).

2. Time period of Annual Plans was ______.
(a) 1990 – 1992
(b) 1987 – 1990
(c) 1992 – 1994
(d) No option is correct.
Ans: (a) 1989–91 was a period of economic instability in India and hence no five-year plan was implemented. Between 1990 and 1992, there were only Annual Plans.

3. Who gave the title of Raja to Ranjit Singh?
(a) Diwan Shah
(b) Lord Lake
(c) Zaman Shah
(d) King of Kashmir
Ans: (c)MaharajaRanjit Singh (1780–1839) was the leader of the Sikh Empire, which ruled the northwest Indian subcontinent in the early half of the 19th century. Ranjit Singh first fought in a battle when he was only 10 years old, and at the age of 17, he failed the king of Afghanistan Zaman Shah Durrani’s invasion of India.

4. Who of the following was the last Governor-General of Bengal?
(a) William Bentinck
(b) Warren Hastings
(c) Lord Canning
(d) Lord Wellesley
Ans: (a) Lord William Bentinck was British governor-general of Bengal(1828–33) and afterward due to the renewal of theEast India Company’s government by the Charter Act of 1833, Bentinck became the first governor-general of India (1833–35).

5. Which of the following is NOT a metamorphic rock?
(a) Slate (b) Schist
(c) Diorite (d) Phyllite
Ans: (c) Metamorphic rocks are formed through the transformation of pre-existing rocks in a process known as metamorphism. The original rock, or protolith, is subjected to heat and pressure which cause physical, chemical, and mineralogical changes to the rock.

6. Which of the following is the second highest mountain peak in the world?
(a) Godwin Austen
(b) Kanchenjunga
(c) Nanda Devi
(d) Nanga Parvat
Ans: (a) K2, commonly referred to as Mount Godwin Austen is the world’s second-highest mountain peak after Mount Everest. K2 is 28,251 feet above sea level lying in the northwest of the Karakoram Range.

7. “Yakshagana” folk dance is associated with which Indian state?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh
Ans: (b) The word Yakshgana means the songs of the Demi-Gods (yaksh ‘meaning Demi-God, and ‘gana’ meaning song). It is believed to have originated in the coastal districts of Karnataka. In the 13th century, a Sage named Narahari Thirtha started Dashavathara performance in Udupi, which later developed into the Yakshagana of today.


8. Pakistan is located in which part of Asia?
(a) Southern Asia
(b) Northern Asia
(c) Eastern Asia
(d) No option is correct
Ans: (a) The current territories of Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Maldives, Nepal, India, Pakistan, and Sri Lanka form South Asia.

9. What is the other name of sodium carbonate?
(a) Baking soda
(b) Washing soda
(c) Baking powder
(d) No option is correct
Ans: (b) Sodium carbonate is the chemical name for soda ash and washing soda. A major source of soda ash is trona ore. Sodium carbonate occurs naturally in arid regions.

10. Match the following items of column (A) with column (B). Column A Column B
I. Vinegar 1. Tartaric acid II. Orange 2. Lactic acid III. Tamarind 3. Acetic acid IV. Sour milk 4. Citric acid
(a) I-3, II-4, III-1, IV-2
(b) I-4, II-3, III-1, IV-2
(c) I-3, II-4, III-2, IV-1
(d) I-3, II-2, III-1, IV-4
Ans: (a) Column A: Column B Vinegar: Acetic Acid Orange: Citric Acid Tamarind: Tartaric Acid Sour Milk: Lactic Acid

11. Which among the following is NOT a member of any of the two Houses of the Indian Parliament.
I. Prime Minister of India II. Finance Minister of India III. President of India
(a) Only I
(b) Only II
(c) Only III
(d) Both II and III
Ans: (c) Under the Constitution, the Parliament of India consists of three parts viz, the President, the Council of States, and the House of the People. Though the President of India is not a member of either House of Parliament and does not sit in the Parliament to attend its meetings, he is an integral part of the Parliament.

12. Who appoints the chairman of all the parliamentary committees of Lok Sabha?
(a) President of India
(b) Prime Minister of India
(c) Speaker of Lok Sabha of India
(d) Home Minister of India
Ans: (c) Parliamentary Committee means a Committee which is appointed or elected by the House or nominated by the Speaker and which works under the direction of the Speaker and presents its report to the House or to the Speaker and the Secretariat for which is provided by the Lok Sabha Secretariat. By their nature, Parliamentary Committees are of two kinds: Standing Committees and Ad hoc Committees.

13. The alimentary canal is a long tube that extends from___.
(a) mouth to stomach
(b) stomach to the large intestine
(c) small intestine to the anus
(d) mouth to anus
Ans: (d) Alimentary canal, also called the digestive tract is a pathway by which food enters the body and solid wastes are expelled. The alimentary canal includes the mouth, pharynx, esophagus, stomach, small intestine, large intestine, and anus.

14. Which of the following have a perfect pair of sex chromosomes?
(a) Only men
(b) Only women
(c) Both men and women
(d) Neither men nor women
Ans: (b) In humans, each cell nucleus contains 23 pairs of chromosomes, a total of 46 chromosomes. The first 22 pairs are called autosomes.

15. Under Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY), there will be an assured periodic return over the tenure of ______.
(a) 5 years (b) 10 years
(c) 15 years (d) 20 years
Ans: (b) Government has launched the ‘Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY)’ to provide social security during old age and to protect elderly persons aged 60 years and above against a future fall in their interest income due to uncertain market conditions. 􀁸 The scheme enables old age income security for senior citizens through the provision of assured pension/return linked to the subscription amount based on government guarantee to Life Insurance Corporation of India (LIC).

16. What is the name of the most advanced reading machine for the visually challenged developed by CSIR?
(a) Divya Nayan
(b) Drishti
(c) Darshan
(d) Divya Paath
Ans: (a) Chandigarh-based Central Scientific Instruments Organisation (CSIO), under the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), has developed a reading machine for the visually challenged, the most advanced so far. The sleek scanner named ‘Divya Nayan’ scans any script and reads it aloud for visually challenged to understand.

17. A body of mass 18 kg is moving with a velocity of 6 m/s, find its momentum.
(a) 108 (b) 4.5
(c) 54 (d) 9
Ans: (a) Momentum = P = × v, where = 18 kg, = 6 m/s P = 18 × 6 Momentum = 108 Kg.m/s

18. The rate of change of linear momentum of a body is proportional to the ______ acting on it.
(a) impulse
(b) torque
(c) force
(d) kinetic energy
Ans: (c) As per Newton’s Second Law the rate of change of momentum of an object is directly proportional to the resultant force applied and is in the direction of the resultant force. The resultant force is equal to the rate of change of momentum.

19. The swift movement of the falling water droplets along with the rising air create lightning and sound. It is this event that we call a _____.
(a) thunderstorm
(b) hail
(c) twister
(d) cloudburst
Ans: (a) A thunderstorm, also known as an electrical storm or a lightning storm, is a storm characterized by the presence of lightning and its acoustic effect on the Earth’s atmosphere, known as thunder. Relatively weak thunderstorms are sometimes called thundershowers.

20. Ms-Excel is an integral component of ______.
(a) MS-Office
(b) MS-Word
(c) Gnome Office
(d) K office 􀁓􀁓􀁓
Ans: (a) Microsoft Office is a suite of desktop productivity applications that are designed specifically to be used for office or business use. It is a proprietary product of Microsoft Corporation and was first released in 1990.


21. Permanent settlement was a feature of___________.
(a) Zamindari System
(b) Mahalwari System
(c) Ryotwari System
(d) No option is correct.
Ans:
1. (a) The Permanent Settlement of Bengal was a land revenue system brought into effect by the East India Company headed by Governor-General Lord Cornwallis in 1793. This was basically an agreement between the company and the Zamindars to fix the land revenue. First enacted in Bengal, Bihar, and Odisha, this was later followed in the northern Madras Presidency and the district of Varanasi.

22. Who was the Finance Minister of India during the New Economic Policy (1991)?
(a) Manmohan Singh
(b) Uma Kapila
(c) Pranab Mukherjee
(d) Jaswant Singh
Ans: (a) New Economic policy (NEP) was started in 1991 by the then Union Finance Minister Dr. Manmohan Singh.

23. Which of the following elements were not found in the form of archaeological remains from Kalibanga?
(a) Black bangles
(b) Firepit
(c) Ploughed field
(d) Couple burial
Ans: (d) Evidence of couple burial, also known as a double burial (burying a male and a female in a single grave) has been found at Lothal. The most common method of burial–placing the body of the deceased in an extended position, with the head towards the north, in a simple pit or brick chamber– was found in Kalibangan.

24. Who led the English Army in the Battle of Buxar?
(a) Lord Clive
(b) Vansittart
(c) Hector Munro
(d) Eyre Coot
Ans: (c) The Battle of Buxar was fought on 22 October 1764 between the forces under the command of the British East India Company, led by Hector Munro, and the combined armies of Mir Qasim, Nawab of Bengal till 1763; the Nawab of Awadh; and the Mughal Emperor Shah Alam II. It was a decisive victory for the British East India Company.

25. Which of the following planets has the highest average density?
(a) Jupiter
(b) Mars
(c) Earth
(d) Mercury
Ans: (c) Earth has the highest density of any planet in the Solar System, at 5.514 g/cm3. Mercury’s mass is approximately 3.3 × 1023 kg (5.5% the mass of Earth) which means that its density – at 5.427 g/cm– is the second-highest of any planet in the Solar System, only slightly less than Earth’s.

26. Where are the Girnar hills located?
(a) Bihar
(b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) Rajasthan
Ans: (b) Girnar, also known as or Revatak Parvata, is a group of mountains in the Junagadh District of Gujarat. The Girnar mountain ranges are considered to be sacred.

27. The birthplace of the tenth and last guru of Sikhs Guru Gobind Singh is: __________.
(a) Guwahati
(b) Hemkund Sahib
(c) Amritsar
(d) Patna Sahib
Ans: (d) Guru Gobind Singh, the only son of Guru Tegh Bahadur, the ninth Sikh guru, was born in Patna, Bihar in the Sodhi Khatri family on 5 January 1666. His birth name was Gobind Rai, and a shrine named Takht Sri Patna Harmandir Sahib marks the site of the house where he was born and spent the first four years of his life. In 1670, his family returned to Punjab.


28. Which the state of India does not get the border from Pakistan?
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Punjab
(d) Himachal Pradesh
Ans: (d) Situated in the Western Himalayas, Himachal Pradesh is bordered by states of Jammu and Kashmir on the north, Punjab on the west, Haryana on the southwest, Uttarakhand on the southeast, and Tibet on the east. At its southernmost point, it also touches the state of Uttar Pradesh.

29. In which of the following, Nylon is used?
(a) Sleeping bags
(b) Parachute
(c) Toothbrush
(d) All options are correct.
Ans: (d) Nylon is a man-made synthetic fiber that is strong while very light in weight, properties that lead to a wide variety of uses, such as fabric, rope, and luggage. It is a thermoplastic silky material that can be formed into fibers, sheets, or bristles.

30. Match the following items of column (A) with column (B). Column A Column B
I. Carbon 1. In making electric wire II. Copper 2. As fuel III. Iron 3. In wrapping food items IV. Aluminum 4. For machinery
(a) I – 2, II – 1, III – 4, IV – 3
(b) I – 3, II – 1, III – 2, IV – 4
(c) I – 1, II – 2, III – 3, IV – 4
(d) I – 4, II – 3, III – 1, IV – 2
Ans: (a) Carbon: accounts for 80% of fossil fuel; Copper: a soft, malleable, and ductile metal with a very high thermal and electrical conductivity that is used as a conductor of heat and electricity; Iron: the most common industrial metal that is used in machinery; Aluminium: used to wrap food items because being a soft malleable metal it can be beaten to in sheets to form thin wrapping sheets and it does not react with food items.

31. If any Fundamental Right of a citizen is breached, then under Article 32 of the Indian Constitution he can directly go to the ______.
(a) Chief Minister of state
(b) Prime Minister of India
(c) Supreme Court of India
(d) Governor of state
Ans: (c) Article 32, also known as the right to constitutional remedies, provides for the right to move the Supreme Court by appropriate proceedings for the enforcement of the fundamental rights. The Supreme Court under Article 32 is free to devise any procedure for the enforcement of fundamental rights and it has the power to issue any process necessary in a given case.

32. Which type of city administration controls transitional areas (from rural to urban)?
(a) Nagar Panchayat
(b) Municipal Council
(c) Municipal Corporation
(d) No option is correct.
Ans: (a) There are three types of municipalities in India:  Nagar Panchayat: for a transitional area from a rural area to an urban area; Municipal Council: for a smaller urban area; Municipal Corporation: for a larger urban area.

33. The process of acquiring oxygen from outside the body and using it in the process of breakdown of food sources for cellular needs is commonly called
(a) respiration
(b) nutrition
(c) digestion
(d) transportation
Ans: (a) The process of acquiring oxygen from outside the body, and using it in the process of break-down of food sources for cellular needs, is what we call respiration. Through the process of respiration, the energy in food is converted into energy that can be used by the body’s cells.

34. What is the function of guard cells of stomata?
(a) Opening of stomata only
(b) Closing of stomata only
(c) Both opening and closing of stomata
(d) Neither opening nor closing of stomata
Ans: (c) Surrounding each stomata are two guard cells, which regulate the opening and closing of stomata to facilitate gas exchange and control transpiration in plants. Guard cells are able to control how open or closed stomata are by changing shape. They are like an inflatable set of doors that make the opening between the two cells wider or narrower.


35. SARAS PT1N, the new upgraded version of indigenous transport aircraft. SARAS has been developed by ______.
(a) Hindustan Aeronautics Limited
(b) National Aeronautics Laboratory
(c) Bharat Dynamics Limited
(d) Defence Research and Development Organisation
Ans: (b)

36. In April 2017, N. K. Singh Committee recommended a fiscal deficit of how much percent of GDP by Financial Year 2022-23?
(a) 2.50% (b) 3.00%
(c) 3.50% (d) 4.00%
Ans: (a)



37. Calculate the time period (in seconds) of a sound wave of wavelength 2m travelling with a speed of 250 m/s.
(a) 500 (b) 0.008
(c) 0.016 (d) 250
Ans: (b) The relationship between the speed of sound, its frequency, and wavelength is given by the formula: f􀁏 where is the speed of sound (in units of m/s), is its frequency (in units of hertz), and In uniform motion, speed of the body at any instance is itself equal to its average speed.

38. The ratio of the total distance travelled by a body to the total time taken by it is its __________________.
(a) instantaneous velocity
(b) linear velocity
(c) average speed
(d) acceleration
Ans: (c)

39. The average weather pattern taken over a long time, say 25 years, is called the __________ of the place.
(a) ecology
(b) environment
(c) climate
(d) habitat
Ans: (c) The average weather pattern that took over a long time, say 25 years, is called the climate. Climate is the long-term pattern of weather in a particular area.



40. In Microsoft Word, _________ refers to the way our text will look like.
(a) Inserting (b) Formatting
(c) Cutting (d) Pasting
Ans: (b) In MS Word, formatting refers to the way we choose to present text. Typically, we can modify font type, text size, and style.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *